Odměna za šetrnost k přírodě. Thiem se stal ochráncem tučňáka

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: V pozadí hlavního tématu před Australian Open, jímž jsou požáry na území Austrálie, je milá událost. Hlavním hrdinou je v tomto případě Dominic Thiem. Pátý hráč žebříčku, bedlivě se zajímající o ochranu přírody, bude opatrovat tučňáka Bamose.

Vlna solidarity se vzedmula poté, co svět získal zprávy o požárech, které dosud, byť v menší míře, sužují Austrálii. Tenisté, pořadatelé turnajů či velké asociace posílají v různých variantách na pomoc peníze i morální podporu.

Ve stínu toho všeho se skrývá dlouhodobé úsilí Dominica Thiema, jenž se za přírodu pere ze všech sil, i když to někdy zrovna není téma titulních stran novin.

Rakušan podporuje především hnutí 4ocean, které se zabývá čištěním oceánů od odpadu. Není proto překvapivé, že se šestadvacetiletý tenista podrobně zajímá i o situaci v Austrálii. „Hlavní je, že ohně budou brzy minulostí,“ těší empatického hráče.

Za své šlechetné činy se dvojnásobný finalista Roland Garros dočkal počátkem roku originálního dárku, adopce tučňáka. Jmenuje se Bamos, což je odkaz na Thiemovu variaci španělského povzbuzujícího pokřiku „Vamos“.

„Byl to dárek, obdržel jsem ho v Sydney. Za tak hezké gesto jsem velmi šťastný,“ uznal na tiskové konferenci v dějišti Australian Open Thiem.

A kdo inicioval adopci Bamose? „Přesně nevím, od koho jsem ho dostal. Dali mi ho zkrátka lidé pořádající turnaj,“ uvedla světová pětka, která doufá, že se se svým tučňákem jednou setká.

Spokojený ochránce netradičního zvířecího mazlíčka zahájí první grandslam sezóny v úterý proti Adrianu Mannarinovi, s nímž má dokonalou bilanci 7:0 na zápasy.