Bude to dobrý test, říká Plíšková o nebezpečné soupeřce. Jak snáší kontroverzní smog?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Dokonalá aklimatizace, skvělá příprava v podobě titulu z Brisbane a nový trenérský tým. To jsou trumfy Karolíny Plíškové, která se na Australian Open pokusí získat premiérový grandslamový titul. Loňská semifinalistka před zahájením prvního grandslamu roku nepociťuje žádné komplikace, příliš jí nevadí ani smog.

Na takové začátky sezón se zvyká příjemně. Karolína Plíšková letos potřetí za poslední čtyři roky ovládla prestižní turnaj v Brisbane, který jí slouží jako příprava pro Australian Open. Na melbournském grandslamu bude chtít navázat na poslední tři účasti, které vždy proměnila minimálně ve čtvrtfinále.

„Vše je v pořádku, cítím se připravena. Jsem dostatečně aklimatizovaná, v Austrálii jsem tři týdny, možná víc. Den po Brisbane a včerejšek jsem měla lehčí, jinak jsem trénovala hodně. Teď je to o tom dostat se do turnajového módu. Hraji v úterý, takže mám stále čas,“ sdělila na sobotní tiskové konferenci Plíšková.

Australian Open bude druhým podnikem pro nové trenérské duo světové dvojky ve složení Olga Savčuková, Dani Vallverdu. „Přijde mi, že si to všechno sedlo. Zase taková změna to ale nebyla. Olgu znám, Dani se zase znal s Olgou i mým kondičním trenérem, takže to není někdo z Marsu, jen z ATP,“ popisovala s úsměvem sedmadvacetiletá Češka, která v prvním kole turnaje narazí na těžkou soupeřku.

Bude jí světová devětatřicítka Kristina Mladenovicová, jež je žebříčkově jednou z nejsilnějších nenasazených tenistek. Plíšková s ní odehrála mimo jiné monumentální fedcupovou bitvu ve finále ročníku 2016. Tehdy zvítězila 16:14 v rozhodujícím setu.

„Vím, že může být nebezpečná. Nicméně i kdyby hrála skvěle, můžu ji porazit. Bude to dobrý test. Doufám, že jsem v lepší formě než ona. V Brisbane vypadla brzo (Mladenovicová prohrála ve druhém kole kvalifikace s Ludmillou Samsonovovou, pozn. red.), na druhou stranu možná hraje líp proti kvalitnějším soupeřkám než proti těm horším,“ myslí si Plíšková.

Minimálně začátek turnaje se ponese ve stínu hrozivých požárů na území Austrálie, které ovlivnily i podmínky v Melbourne. Během kvalifikace své utkání kvůli náročným podmínkám dokonce vzdala Dalila Jakupovičová.

„V Brisbane byla modrá obloha. Tady v Melbourne byly dva dny horší. Jeden den jsem nehrála, druhý den jsem trénovala napůl v hale, napůl venku. Nepřišlo mi to tak hrozné, ani když bylo 36 stupňů. Chápu ale lidi, co mají problémy s dýcháním. Roli v tom můžou hrát i nervy, jelikož bylo vedro,“ vyprávěla tenistka pocházející z Loun, jež s úsměvem doplnila i jednu aktuální průpovídku.

„Někteří říkali, že jim to připadá, jako kdyby kouřili cigaretu. Tak mi to nepřišlo. Jsem ze severu Čech, takže jsem vlastně jako doma,“ smála se.

Mírná nadsázka nicméně neznamená, že by si Plíšková neuvědomovala problém, který Austrálii trápí. Česká „Ace Queen“ se rozhodla připojit k iniciativě australských tenisových kolegů a finančně přispět na podporu obětí a další nezbytné výdaje za každé eso, které v osudem zkoušené zemi trefí.

„Peníze jsem věnovala i dříve, ale bylo to pro mou nadaci, případně pro konkrétní případy v Česku. Teď mi to přišlo jako dobrý nápad, es dávám dost. Chtěla jsem Australany podpořit. Nejde ani tak o peníze. Důležité je, že se to dostalo i k lidem mimo tenis. Je to vidět a slyšet, což Austrálii pomůže,“ těší Plíškovou.