Kvitová si chválí všeobecnou radost. Z nadcházejícího derby má ale respekt

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Na tiskovou konferenci před zahájením Australian Open 2020 dorazila Petra Kvitová v černém outfitu. Nálada devětadvacetileté Češky však byla velmi dobrá. „Mám všeobecně radost, i z tenisu,“ prohlásila s úsměvem loňská finalistka.

Petra Kvitová je zpět na místě činu, v Melbourne Parku. Loni na Australian Open postoupila až do finále, kde v grandiózní bitvě podlehla Naomi Ósakaové. Své letošní tažení zahájí česká dvojka proti krajance Kateřině Siniakové, kterou v předchozích dvou vzájemných duelech porazila.

„Hrát s Češkou hned v prvním kole není úplně nejlepší, ale co naděláme. Je nás prostě hodně, takže se to i trochu nabízí. Katka je nebezpečná soupeřka, má rychlá hra jí sedí. Dobře se hýbe, vrací zpátky ránu. Bude to taková hra na hru,“ komentovala nadcházející derby Kvitová, jež se hlavní soutěže australského grandslamu zúčastní už po jedenácté.

Jak se před vstupem do turnaje cítíte?
Cítím se dobře, nic mě nebolí. Mám všeobecně radost, i z tenisu. Bylo to teď několik náročných dní tréninku. Věřím, že se to ukáže v zápasech.

Loni jste jich absolvovala na cestě do finále rovnou sedm. Vzpomněla jste si při návratu do Melbourne na své úspěšné tažení?
Od té doby, co jsem tady, jsem si na loňský turnaj, finále i ceremoniál vzpomněla mnohokrát. Samozřejmě se to celé mísí. Slzy štěstí doprovázely slzy smutku, celkově to byl super turnaj.

Atmosféra je letos poznamenána smogem z rozsáhlých požárů, které sužují Austrálii. Čeho jste si zatím všimla?
Do Melbourne jsem přiletěla v úterý. První dva dny nebyly úplně nejlepší, smog podobně jako v Číně téměř skryl budovy. Přece jenom jsem ale cítila, že to bylo z kouře. Je to jiný druh smogu, nejsou to zplodiny z aut. Potom trochu pršelo, a tak se vzduch vyčistil.

Máte informace o tom, v jakém případě by se nehrálo?
Ano, dostali jsme e-mail. Sledují to doktoři, je tady speciální tým. Pokud to přesáhne určité číslo, nebude se hrát. Zatím to ale vypadá dobře. A v pondělí má přijít ještě nějaký déšť.

Různými způsoby pomáhá déšť, hasiči i tenisté. Ve středu jste se zúčastnila hvězdné exhibice „Rally for Relief“ v aréně Roda Lavera. Užila jste si ji?
Tak velkou exhibici jsem hrála poprvé. Bylo to super, akorát jsem musela zůstat stát a nehýbat se. (smích) Hlavní je, že to bylo pro dobrou věc a že to byla sranda (na pomoc obětem požárů a další nutné výdaje se vybralo pět milionů australských dolarů, pozn. red.).

Společně s dalšími kolegy a kolegyněmi jste se dále zapojila do iniciativy, kdy za zahrané eso finančně přispějete na opravu škod způsobených požáry. Proč jste se tak rozhodla?
V Brisbane jsem to slyšela od Nicka Kyrgiose, následně se přidala i WTA. Mně to přišlo jako automatické. Je hodně smutné vidět, jak oheň devastuje přírodu. Když je možnost přispět, ráda to udělám.