Loni jich bojovalo 11, letos žádná. Je Bartyová novou dominantní ženou?

- Jan Vojkůvka

Ženský světový žebříček po dlouhé době prožívá období, kdy mu zcela vládne jedna žena. Zatímco během loňského Australian Open usilovalo o post světové jedničky hned 11 tenistek, letos je situace jasná ještě před začátkem turnaje. Ashleigh Bartyová setrvá na trůnu, i kdyby vypadla v prvním kole.

Po odečtení bodů za loňský úvodní grandslam sezony bude mít třiadvacetiletá Australanka náskok 2102 bodů na druhou Simonu Halepovou a 2262 bodů na třetí Karolínu Plíškovou (jež odepisuje dokonce semifinále).

To je po období, kdy se prostřídávaly světové jedničky jak na běžícím pásu věc skoro nevídaná. Ostatně od začátku roku 2017 se na čele žebříčku prostřídalo osm hráček a ke změně došlo celkem třináctkrát. Zapomenout se nesmí ani na to, že po Australian Open se měnila světová jednička během posledních tří let pravidelně.

Ač je pravdou, že mezi únorem 2018 a lednem 2019 vládla žebříčku jen Simona Halepová, její náskok nebyl nikdy tak suverénní. Naopak na grandslamech bylo vždy o co hrát. Letos, přinejmenším na Australian Open, je tomu jinak.

Ashleigh Bartyová, jež je aktuálně na čele 19 týdnů v řadě (celkem 26 týdnů), nemůže po melbournském turnaji o své vedení přijít. Může ho ovšem výrazně navýšit. A to je něco, co rozhodně bude potřebovat, jelikož bude v první polovině roku obhajovat tituly v Miami a French Open (kromě toho loni slavila tituly v Birminghamu a na Turnaji mistryň).

Při souhře výsledků si může ovšem právě takový náskok vypracovat už v Melbourne. Navíc je ve finále turnaje v Adelaide, kde rovněž hraje o cenné body.

Australian Open tak svým způsobem přišlo o část své atraktivity. Vždyť loni o ženský trůn hrálo hned 11 tenistek, ve čtvrtfinále byly hned čtyři hráčky, které se mohly stát světovou jedničkou a finále? To nebyl jen souboj o grandslamový titul, ale právě o post nejlepší ženy světa, ve kterém nakonec Petra Kvitová padla s Naomi Ósakaovou.

Letošní ročník, přinejmenším z tohoto hlediska, tak pikantní nebude.