Davis Cup je pro mě naprostý vrchol kariéry, říká před soubojem s Českem Andrej Martin

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Nesmírně dramatický zápas se špatným koncem má za sebou ve druhém kole kvalifikace Australian Open Slovák Andrej Martin. Proti Francouzi Mathiasovi Bourguemu měl postup na dosah, ale proklouzl mu mezi prsty. „Jsem smutný. V prvním setu jsem byl lepší, vyhrával jsem hodně bodů i na soupeřově servisu, ale pak soupeř zlepšil podání a začal jsem to být já, na jehož podání se víc hrálo,“ hodnotil po téměř tříhodinovém zápase.

Ve třetím setu si po jedné z nejkrásnějších výměn dosavadního průběhu turnaje vypracoval Martin za stavu 5:4 dokonce mečbol, ale soupeř zahrál tvrdý servis a odvrátil ho. „Servis jsem čekal správně ven z kurtu, ale když dostanete dvoustovku na lajnu, je to složité. Netrefil jsem to úplně čistě a soupeř to pak zabil. Byl to kvalitní zápas a soupeř byl bohužel o ten centimetr lepší,“ říkal po utkání Martin. Následně si poprvé v zápase prohrál servis a ve druhém kole kvalifikace po výsledku 6:4, 6:7(5) a 5:7 končí.

Martina čeká v březnu střetnutí Davisova poháru v Bratislavě s Českou republikou. „Bude to divácky velmi prestižní zápas. Pro mě je reprezentovat největší čest, ať už je to Davisův pohár nebo olympiáda. Je to naprostý vrchol kariéry. Když mě kapitán nominuje, jsem vždy připraven,“ vyznala se se ze svého vztahu aktuální slovenská tenisová jednička.

Andreji Martinovi aktuálně patří na žebříčku ATP 105. místo a je tak nejvýše postaveným hráčem nejen ze Slovenska, ale i z celé bývalé československé federace. Na rozdíl od velmi úspěšného ženského tenisu muži aktuálně nemají ani jednoho zástupce mezi elitní stovkou, jakkoliv se to ještě může po turnaji změnit.

„Nejsem tu od toho, abych to hodnotil. Máme jiné lidi, aby to vyhodnotili a snažili se s tím něco dělat. Já se snažím o to, abychom v té stovce alespoň jednoho hráče měli,“ usmál se a slíbil, že se sám do stovky pokusí co nejdříve probojovat.

„Určitě by bylo skvělé, abychom těch hráčů měli v Československu víc, ale taková je teď realita. Není potřeba nad tím lamentovat, je potřeba tvrdě bojovat, aby se to změnilo,“ vysvětlil Martin, jenž po postupu do třetího kola French Open a finálové účasti v Umagu vystoupal v roce 2016 nejvýše v kariéře na 98. místo žebříčku.

Martin často hrával čtyřhru s českými tenisty, třeba Lukášem Dlouhým či Romanem Jebavým. Hecovat se s Čechy tady v Austrálii ale nechystá. „Aktuálně je to u Romana Jebavého s Lukášem Rosolem docela háklivé téma a asi je s tímto tématem nebudu příliš rozrušovat. Když budu nominován, tak určitě později nějaké špičkování proběhne, patří to k sportu. Uvidíme, kdo bude v konečné nominaci českého týmu. Bude to v každém případě prestižní a sledovaný souboj,“ uvedl Martin, který se objevil ve slovenské daviscupové nominaci už jedenáctkrát a má ve dvouhře pozitivní bilanci 5:4.

Nyní ho čeká cesta na antuku do Jižní Ameriky. Mnoho Středoevropanů do těchto končin na turnaje nejezdí, ale Martin si tamní prostředí pochvaluje. „Těch faktorů je víc. Do Jižní Ameriky jezdím v době, kdy je v Evropě zima a hrají se halové turnaje. Ty jednak moc nevyhovují mé hře a jednak v hale většinou nejsou kurty na trénování. Rád si udělám takovou přípravu, jaká mi vyhovuje a nerad se přizpůsobuji malému počtu kurtů. Antuka je také můj oblíbenější povrch, i když nemohu říct, že bych na tvrdých površích hrál úplně špatně. A konečně, v Jižní Americe je opravdu krásné prostředí. Tenis je tam sport pro bohaté a ti vždycky chtějí, aby zázemí mělo úroveň,“ vysvětlil na závěr našeho rozhovoru Andrej Martin.