Krejčíková: O úspěšné dohrávce, netradičním Silvestru nebo Šen-čenu

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Do prvního kola kvalifikace Australian Open musela Barbora Krejčíková nastoupit podruhé. Během středečního zápasu s Annou Bondarovou byl stav 2:2, když tenistky vyhnal z kurtu déšť. Po návratu se Krejčíkové dařilo, ve zbytku utkání ztratila jen dva gemy. Na první pohled jednoznačný výsledek přesto nepřeceňovala. „Myslím, že zápas trval trochu déle, než by se podle výsledku mohlo zdát. Klíčový byl určitě první set. Bylo důležité, že se mi ho podařilo uhrát. Hrály jsme v dost těžkých podmínkách," řekla Krejčíková exkluzivně Tenisovému světu.

Barbora Krejčíková před středečním přerušením zápasu pro déšť podávala za stavu 2:1. Při brejkbolu soupeřky uprostřed dlouhé výměny zahrála Bondarová míček na čáru. Češka přestala hrát a vzala si jestřábí oko. A to i přes to, že balónek bez problémů vrátila do hry. To potvrdilo, že míček byl dobrý, Bondarová vyrovnala na 2:2 a šlo se do šaten. „Určitě jsem si to nevyčítala. Ten míček byl hodně těsný, skončil nakonec na lajně. Hlavně už jsem ten gem ale nechtěla hrát. Začalo pršet a měla jsem strach, že kdybych ještě někam náhodou zaběhla, tak abych se nezranila," vysvětlila Krejčíková okamžik ze závěru středy.

Ačkoliv nadějné vedení během prvního dne ztratila, tak ve čtvrtek si ho rychle vzala zpátky. „Začínaly jsme prakticky od začátku. Zahájila jsem určitě lépe než včera. Vedla jsem 4:2 a udržela jsem si servis až do konce. Soupeřku to hodně rozhodilo a ve druhém setu jsem už cítila větší jistotu," popsala ve stručnosti dění čtvrtečního dne po výhře 6:4, 6:0.

Průběh utkání sice napovídá snadné výhře, česká hráčka ovšem utkání tak neviděla. „Myslím, že zápas trval trochu déle, než by se podle výsledku mohlo zdát. Klíčový byl určitě první set. Bylo důležité, že se mi ho podařilo uhrát. Hrály jsme v dost těžkých podmínkách," pokračovala Krejčíková, přičemž mluvila o silněm větru, což ji komplikovalo servis, při kterém se v nejednom případě musela o výhru prát přes shodu. Na returnu naopak získávala gemy hladce. L„Nedokázala jsem si prvním podáním tak pomoci. Soupeřka přestala riskovat první servis a v podstatě hrála své druhé podání jako první. Hned jsem jí tak mohla tlačit."

Úspěšné počínání na returnu Krejčíková podpořila svoji pestrou hrou během zápasu. „Myslím, že to v takovém počasí každému dělá problémy. Přišlo mi, že když jsme se dostaly do rychlých výměn, kdy to lítalo hodně těsně nad sítí, tak mě soupeřka přehrávala. Říkala jsem si, že to musím občas trochu zvednout nebo zahrát čop a změnit rytmus," vyjádřila se ke své taktice.

Turnaj v Dubaji, Silvestr v Hongkongu

Krejčíková strávila zimní připravu na letošní sezónu v Dubaji ve Spojených arabských emirátech, kde si v jejim rámci zahrála v prosinci i na stotisícovém turnaji. „Když už jsem tam byla, zkusila jsem si zahrát zápas, abych viděla, jak moje noha po zranění reaguje na zátěž," osvětlila svůj záměr. A jak potvrdila, po zdravotní stránce je na tom už lépe. „Moc se ten kotník snažím neřešit a snažím se makat, jak to jde a uvidíme, jaké přijdou výsledky," pokračovala hráčka, která na turnaji v Dubaji skončila hned po úvodním zápase.

Sezónu pak Barbora Krejčíková odstartovala na přelomu roku v Hongkongu. „Už jsem Nový rok v Hongkongu zažila, ale tentokrát jsem ho celý prospala, abych byla druhý den dobře připravená na zápas," nechala se slyšet Krejčíková, která krátce poté odletěla přímo do Číny.

Do současného dění v Melbourne totiž Barbora Krejčíková přijela jako čerstvá šampiónka z čínského Šen-čenu, kde spolu s Kateřinou Siniakovou vykročily do nového roku výhrou. „Mám obrovskou radost, že jsme s Katkou ten turnaj vyhrály. Byl to velmi dobře obsazený turnaj, hrál tam třeba deblový pár Mertensová, Sabalenková, které loni vyhrály US Open, Miami či Indian Wells. Jako přípravný turnaj to bylo super a doufám, že budeme s Katkou tady na Austrálii kvalitně připravené a odehrajeme tu dobrý turnaj."

Ve čtvrtek čeká Krejčíkovou ve druhém kole kvalifikace dvouhry Američanka a bývalá devatenáctá hráčka světa Varvara Lepchenková, která ztratila v prvním kole kvalifikace pouhé dva gemy. „Znám ji, hrála jsem proti ní několikrát debla, dvouhru ještě ne. Určitě bude hrát roli, že je to levačka. Vím, že hodně bojuje, bude to těžký zápas, ale těším se na něj a budu se snažit vyhrát," dodala na závěr Barbora Krejčíková.