Hluchého Korejce Italovy výkřiky z rovnováhy nevyvedly, z beznadějné situace si došel pro výhru

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Ten zápas měl všechno. Hrál se na velkém kurtu, počasí se při něm měnilo jako o závod, jestřábí oko nabídlo milimetrová rozhodnutí a jeden hráč se svíjel v křečích, aby druhý krátce poté nabízel fanouškům svoji talkshow.

Mnoho fanoušků italštině nerozumělo a přesto bylo jasné, o čem Alessandro Giannessi pořád po každém z posledních míčků mluví, povídal si sám pro sebe o křivdě, zmaru a zoufalství...

Korejce Duck-hee Lee ale z míry nijak nevyvedl. Jednak měl dost starostí sám se sebou a jednak je Korejec stejně od narození hluchý.

Jak k tomu došlo?

V závěru rozhodující třetí sady měl Korejec Duck-hee Lee velké starosti udržet servis, ale nakonec se mu to podařilo a zápas dotáhl do kýženého tiebreaku.

Zkrácenou hru do deseti bodů zahájil Giannessi dvojitým prasátkem. Míček z jeho rakety spadl na pásku, odrazil se do výšky, spadl na pásku podruhé a překulil se na Korejcovu stranu. Následovala strhující výměna, v níž se Lee skvělé bránil, ale bod nezískal a dlouhá výměna ho navíc fyzicky absolutně odrovnala. Giannessi pak ve třetím míčku tiebreaku zahrál prasátko při druhém podání a následně dal Ital – věřte, nebo ne – z opakovaného druhého servisu eso.

Duck-hee Lee byl v tu chvíli zcela vyčerpaný, nemohl se vůbec pohnout, po třech hodinách hry ho braly silné křeče. Šel na servis, ale podával jako rekreační tenista stižený strnulostí. První servis skončil metr v autu a při druhém mu sudí odpískala chybu nohou. Tonoucí Korejec se pokusil chytit stébla a požádal sudího o lékařskou přestávku. Na "Medical timeout" má ovšem hráč právo pouze tehdy, když je zraněný. Pokud má pouze křeče, neměl by mu rozhodčí vyhovět. Přesto Lee dostal šanci k úlevě. 

V tu chvíli bylo na kurtu nesnesitelné vedro, 36 stupňů udělalo s Korejcem své. Na příchod fyzioterapeuta se ale chvíli čekalo a během několika chvil se situace úplně otočila. Začal foukat vítr a teplota zničehonic poklesla na 19°C.

Fyzioterapeut začal Korejci masírovat pravou nohu a Giannessi mezitím pobíhal po kurtu a udržoval se v tempu. Po pěti minutách se začalo znovu hrát. V úplně nových podmínkách. Najednou byla zima a velký vítr.

Lee nejprve zahrál trochu z nouze šťastný bekhendový winner, ale následující dva míčky opět získal Giannessi a vedl tak v tiebreaku 6:1.

A pak se začaly dít věci! Korejec stále spíše uváděl míček do hry, než že by servíroval, ale v obrovském větru, který se najednou zvedl, už to nebylo důležité. Ital udělal tři chyby v řadě a když pak Lee snížil na 6:7, spustil svoji talkshow.

Nejprve se vyvztekal na sběrače, že mu včas nehodili míček, pak cosi vyprávěl svým trenérům a následně se rozčiloval na rozhodčího.

Za stavu 7:7 vytáhl Lee z téměř beznadějné pozice forhend po lajně. Sudí nejprve označili míček jako dobrý, ale možná to byla šílená reakce Giannessiho, která způsobila, že čárový sudí nakonec nesměle ohlásil aut. Giannessi už totiž možnost vzít si challenge neměl. Všechny čtyři šance často nesmyslně promrhal.

O challenge tak požádal Korejec a jestřábí oko ukázalo, že se míček milimetrem otřel o čáru. Jak šťastně Ital do tiebreaku vstoupil, tak ho najednou začalo štěstí opouštět. Giannessi neustále něco vyprávěl, pak Leeovi neupřímně zatleskal a Korejec mohl mezitím zkonsolidovat poslední zbytky svých fyzických sil, které vložil v posledních dvou výměnách zápasu do svých prohozů. Ty přišly po nepřipravených útocích Itala na síť a najednou byl konec. Duck-hee Lee vyhrál 2:6, 7:5, 7:6 (10:7).

Ital své hoře neprodlužoval. Sbalil si své saky paky a aniž by podal ruku sudímu či protihráči, upaloval z kurtu. Než opustil arénu, stihl ještě vynadat dvěma kameramanům a křičel i na supervizora. Asi desetkrát opakoval: "Tohle je nepřijatelné!" Pravděpodobně tím narážel na to, že Korejec v rozporu s pravidly dostal "medical timeout". 

Lee byl sice groggy, ale fanoušci z Jižní Koreje mu připravili nefalšované ovace. Korejec se trpělivě podepisoval a pomocí selfie tyče se zvěčňoval na společných fotografií z fanoušky.

Během několika málo minut se z prakticky beznadějné situace prodral Lee k vítězství. Naopak Giannessi bude na právě skončený zápas vzpomínat jako na noční můru. I takový dokáže být tenis.