Djokovič pod palbou kritiky velvyslance Kosova. Jsi primitiv, vzkázal mu

- Jan Vojkůvka

Světová dvojka Novak Djokovič oslavil v neděli se Srbskem vítězství v premiérovém ročníku ATP Cupu. Své prvenství oslavili Srbové zpěvem písní Pochod na Drinu a Vidovdan, což se velmi dotklo Edona Cany, velvyslance Kosova v Bulharsku.

„Můžeš být vítěz ATP, ale zůstaneš primitiv, zaostalec a obyčejný balkánský nacionalista a šovinista. Není náhoda, že Novak Djoković je nejméně oblíbený tenisový šampion v dějinách,“ napsal na svém Twitteru kosovský velvyslanec.

Ostrá slova zvolil poté, co zahlédl video srbských tenistů v čele s Novakem Djokovičem a Viktorem Troickim, kteří oslavovali vítězství písněmi Pochod na Drinu a Vidovdan. Ty jsou v některých zemích bývalé Jugoslávie považovány za hymny srbského nacionalismu.

Pochod na Drinu v 90. letech zpívaly srbské polovojenské jednotky během válek, které nakonec měly za následek rozpad Jugoslávie. Píseň Vidovdan zase vznikla v době, kdy vzrůstalo napětí mezi srbským a albánským obyvatelstvem v provincii Kosovo.

Kosovo, jež vyhlásilo nezávislost v roce 2008, považuje mnoho Srbů stále za součást své země. Odpoutání Kosova od Srbska je v posledních letech terčem nejrůznějších provokací z obou stran. Těžko však vinit Djokoviče, že by svou oslavou chtěl provokovat.