Šátralová si připadala jako v Číně, Jakupovičová kvůli smogu nedohrála

- David Schlegel

Velkým tématem letošního Australian Open je všudypřítomný smog, který je důsledkem rozsáhlých požárů, které v poslední době postihly Austrálii. Začátek zápasů prvního kola kvalifikace byl odložen o hodinu a zápasy tak odstartovaly až v 11:00.

„Upřímně řečeno, bylo jedno, jestli se začne v deset nebo v jedenáct, protože smogová situace se podle mě prakticky nezměnila," říkala po zapase Denisa Šátralová. Ta strávila na kurtu s Číňankou Han pouze 61 minut a moc se naštěstí nezadýchala.

Hůře dopadla Slovinka Dalila Jakupovičová, která v těžkém zápase se Švýcarkou Vögeleovou po prvním vyhraném setu byla jeden míček od toho, aby dotáhla druhou sadu do tiebreaku, ale zápas vzdala. „Bála jsem se, že zkolabuji. Padla jsem proto na zem, protože už jsem nemohla chodit. Nemám astma a nikdy jsem neměla problémy s dýcháním. Vlastně mám teplo docela ráda," dodala.

Fyzioterapeut dokázal Jakupovičové na krátko pomoci, ale jak se prodlužovaly výměny, situace se zase začala zhoršovat. „Není fér, že nás pořadatelé poslali na kurt za těchto podmínek. Není to pro nás zdravé. Myslela jsem si, že dnes nebudeme hrát, ale neměla jsem na výběr," stěžovala si poté, co po hodině a 55 minutách zápas vzdala.

Problémy s dýcháním měli i Kanaďanka Eugene Bouchardová a Australan Bernard Tomic. Bouchardové zdravotní přestávka pomohla a zápas s Číňankou Ju dokázala otočit. „Vzduch byl strašně těžký a nedýchalo se mi vůbec dobře. Vzdát jsem ale nechtěla," popsala své pocity Kanaďanka.

Tomic své utkání s Američanem Kudlou prohrál a po zápase neskrýval frustraci.  „Nikdy za 27 let mého života jsem neměl podobné dýchací problémy. Zdálo se mi, že nevdechuji žádný vzduch. Hrozně lehce jsem se unavil. Nemohl jsem dýchat," uvedl po zápase.

Obě Češky vyřídily své soupeřky v kvapíkovém tempu, takže se do krizové situace nedostaly. „Nemůžu říct, že když se člověk nadechne, že bych si připadala jak u táboráku, to určitě ne. Vzduch je tu ale určitě těžší a když se pokusíte několikrát za sebou zhluboka nadechnout, krev se vám neokysličí jako normálně. Padne na vás dříve únava, ale dnes jsem se snažila hrát tak, abych s tím neměla problém," popsala situaci ze svého pohledu Tereza Martincová, která na kurtu strávila pouhých 44 minut. Spolu s navlas stejně dlouhým zapasem Martinez - Lenz šlo o nejkratší utkání dne.

Denisa Šátralová strávila na kurtu o šestnáct minut déle. Smog v Austrálii pociťuje, ale při zápase jí nevadil. „Hlavně ráno to bylo hodně cítit. Neřekla bych, že je to nějaký humus, ale ve vzduchu je to poznat a omezuje to trochu dýchání. V kombinaci s vlhkem je to nepříjemné," popsala.

Pro situaci v Melbourne našla zajímavé přirovnání. „Ráno jsem šla a připadala jsem si trochu jako v Číně. Trochu mě to zamrzelo, protože Melbourne je fakt krásné město a tohle tomu moc neodpovídá. Podobně vlhký vzduch a smog jsem cítila, když jsem byla v Kuang-čou," zavzpomínala Šátralová na cestu na turnaj v září roku 2016.

V Melbourne dosáhla svého životního výsledku a současná situace jí trápí. „Je hrozně smutné, jaké se tu dějí šílenosti. Ty požáry jsou obrovské. Ráno jsme se probudily, podívaly se z okna a vůbec není vidět na budovy. Je evidentní, že to tady není v pořádku," pokrčila rameny.

Během tradiční exhibice v Kooyongu, který je jen osm kilometrů od centra Melbourne, byl předčasně ukončen po dvou hodinách a 38 minutách zápas mezi Marií Šarapovovou a Laurou Siegemundovou. „Nemohla jsem najednou dýchat, ale přičítala jsem to tomu, že jsem byla nedávno nachlazená. A pak jsem si všimla, že Laura hovoří s rozhodčím a stěžuje si na dýchání také," uvedla po zápase ruská hvězda.

Výkonný sekretář australského tenisového svazu Craig Tiley uvedl, že ve spolupráci s meteorologickými experty probíhají neustálé testy na místě a neustále se vyhodnocuje, zda je bezpečné, aby tenisté hráli. „Celou situaci konzultujeme i se zástupci ATP a WTA a pokud by nebylo bezpečné hrát, okamžitě bychom zápasy přerušili tak, jako v případě deště či přílišného vedra. Je to pro nás kompletně nová situace," dodal Tiley. Většina zápasů prvního kola kvalifikace se obešla bez jakýchkoliv zdravotních komplikací.