Hackeři zveřejnili údajný doping sester Williamsových. Byla to léčba, hájí se Venus

- Jan Vojkůvka

Doping je strašákem, který se nad profesionálním sportem vznáší jako temný stín nad středověkými městy postiženými morem. Přičemž právě doping může být oním morem, který dříve ničil populace obyvatelstva a v současnosti ničí důvěru obyčejných lidí ve sport jako takový. Jednou z organizací, bojujících s dopingem, je WADA, ale právě WADA má údajně ve svých záznamech položky, které by znamenaly doping i dvou velkých hvězd ženského tenisu... A nebo je vše jinak?

World Anti-Doping Agency, zkráceně WADA, stojí mj. za odhalením státem řízeného dopingu v Rusku, na což nejvíce doplácí například atleti, kteří se nemohli zúčastnit mistrovství Evropy ani olympijských her. Pomáhá rozkrývat dopingové praktiky prakticky ve všech oblastech sportu a dalo by se říci, že pracuje na jedničku. Pod pozlátkem se však může skrývat i něco, co bychom si od nezávislé organizace, dohlížející nad čistotou sportu, nepřáli vidět.

Na světovou antidopingovou agenturu se již mnohokrát snažili všemožně útočit hackerské skupiny, tentokrát však pověstného zlatého hřebu dosáhla skupina vystupující pod jménem Fancy Bears, známá také jako Tsar Team. Kyberšpionáž, pokud se to tak dá nazvat, přinesla informace, týkající se amerických olympioniček a držitelek zlatých medailí ve sportovní gymnastice, basketbalu, ale také o dvou hrajících legendách ženského tenisu - sestrách Williamsových.

Mezi zveřejněnými záznamy jsou totiž i lékařská data tenisových hvězd Sereny a Venus Williamsových, které, dle dostupných dokumentů, jež jsou k nahlédnutí na stránkách skupiny Fancy Bear, se souhlasem agentury WADA, užívaly zakázané látky.

 

Prednison, oxykodon a další...

Útok na databáze WADA hackerské skupině Fancy Bear vynesl kýžené ovoce, kterým chce poukázat, že světové odsuzování ruského sportu je pouze ukázkou pokrytectví, maskování vlastních praktik a snahou o zdiskreditování jen vybraných cílů na sportovních kolbištích.

Jak podotýkají Fancy Bear, jimi zveřejněné dokumenty jsou pouze špičkou ledovce ve světě, který je kontaminovaný enormním počtem amerických sportovců, jež se dopouští užívání dopingu. Ať už se jedná o olympijskou vítězku Simone Bilesovou, americké basketbalistky Eleny Delle Donneovou, či sester Williamsovy.

Fakta, zveřejněná na stránkách Fancy Bear, mají být důkazem, že Serena Williamsová  v letech 2010, 2014 a 2015 se souhlasem WADA užívala oxykodon, hydromorfon, prednison, prednisolon a methylprednisolon. Její sestře Venus v letech 2010 —2013 bylo povoleno užívání prednisonu, prednisolonu, triamcinolonu a formoterolu. Důvody, pro užití těchto prostředků, nejsou uvedeny.

 

Stále více útoků

WADA se v posledních týdnech a měsících stává terčem útoků hackerských skupin stále častěji. Systém této agentury se stal například terčem útoku v srpnu, kdy byl napaden účet Rusky Julie Stěpanovové, která pomohla rozkrýt dopingovou aféru v ruském sportu. Jedná se o onu známou aféru o státem podporovaném užívání dopingu v atletice, lyžování, vzpírání a dalších sportech.

WADA nastalé situace velice lituje a je si dobře vědoma, jakou hrozbu to pro sportovce představuje, když se jejich důvěrné informace takovýmto kriminálním činem prozradily,“ uvedl generální ředitel Olivier Niggli v oficiálním prohlášení.

WADA odsuzuje tyto pokračující kybernetické útoky, které mají za cíl podkopat WADA a celosvětový dopingový systém,“ uvedl Niggli. „WADA dostala od bezpečnostních složek informaci, že jsou tyto útoky vedeny z Ruska. Chceme dát najevo, že tyto kriminální akty výrazně kompromitují úsilí globální antidopingové komunity k obnovení důvěry v Rusku v návaznosti na výsledky McLarenova nezávislého vyšetřování,“ pohrozil.

Rusko se však od těchto aktivit zcela distancuje.

Za sportovce se postavil Travis Tygart, výkonný ředitel Americké anti-dopingové agentury (USADA), který útoky hackerů odsoudil.

Je nemyslitelné, aby v olympijském hnutí hackeři nelegálně získávali důvěrné lékařské informace ve snaze pošpinit sportovce, aby to vypadalo, že udělali něco špatného. A to sportovci neudělali. Ve skutečnosti, v každé zmíněné situaci, sportovci udělali všechno správně a dodržovali celosvětová pravidla pro získání povolení k užívání potřebných léků. Příslušná mezinárodní federace, a to pod přísným schvalovacím procesem, udělila povolení, což bylo také uznáno Mezinárodním olympijským výborem a agenturou USADA,“ cituje Tygarta web WTA.

 

Jsem zklamaná, svěřila se Venus

Jednou z "odhalených" je hrající legenda Venus Williamsová, která dostala terapeutickou výjimku na užití oněch problematických látek. Důvody, respektive diagnozy, proč tak bylo učiněno, známé nejsou. Což dává velký prostor ke spekulacím, zda Venus a její sestra Serena, nedopovaly za souhlasu antidopingové agentury.

Mohlo tomu tak být? „Byla jsem zklamaná, když jsem se dozvěděla, že mé osobní lékařské údaje byly napadeny hackery a bez mého svolení zveřejněny,“ vydala prohlášení starší ze sester Williamsových. „Postupovala jsem přesně podle pravidel stanovených v rámci Tenisového anti-dopingového programu s žádostí o povolení, které jsem obdržela,“ upozorňuje Venus.

V letech 2010 až 2013 se Venus Williamsová zdravotně trápila. Měla problémy se zády, bederní páteří, a ač patřila k nejlepším, se starty od května 2010 hodně šetřila a od konce května nastoupila jen ke třem turnajům - French Open, Wimbledonu a US Open. V roce 2011 sehrála jen pět turnajů, přičemž na Australian Open skrečovala a na US Open nenastoupila do druhého kola. Vrátila se v březnu 2012, ale ani tehdy to nebylo ono. V létě hrála na olympiádě, následně v Cincinnati a US Open a vrátila se až na říjnový podnik v Lucemburku, který vyhrála a opět si dala pauzu. V roce 2013 opět zdravotní patálie pokračovaly, v době, kdy měla být na vrcholu "údajného dopování" odehrála jen několik turnajů a často vypadávala v prvních kolech.

Žádosti o terapeutické výjimky v rámci Tenisového anti-dopingového programu vyžadují přísný proces schvalování, které jsem musela podstoupit, když se u mě objevily vážnější zdravotní obtíže,“ vysvětluje dál. „Výjimky, které byly zveřejněny hackery, jsou posuzovány anonymně, nezávislou skupinou doktorů, a povoleny z legitimních medicínských důvodů.

Jsem jedním z nejsilnějších zastánců zachování nejvyšší úrovně integrity ve vrcholovém sportu a byla jsem velmi disciplinovaná v pokynech, které stanovily WADA, USADA, ITF a kolektiv Tenisového anti-dopingového programu,“ dodala Venus Williamsová.

 

Útoky na Američany jsou jen začátkem

Fancy Bear, který stojí za zveřejněním výjimek, jež povolily užití problematických látek u sester Williamsových, podotýkají, že toto zveřejnění několika dokumentů amerických olympioniků je jen začátek. Kromě napadení záznamů WADA ohledně Anti-dopingové agentury Spojených států, se chystají v nejbližších dnech a týdnech zveřejnit další šokující informace. Jejich cílem je pak udržet sport čistý a průhledný.

Názor si však každý bude muset udělat sám. Povolení k užití léků bylo uděleno, zda k tomu došlo správně či nikoliv, se jen těžko dozvíme. Faktem zůstává, že Venus Williamsové údajný doping nijak nepomohl a je evidentní, že v době užívání těchto medikamentů měla vleklé zdravotní problémy.

Jde tedy skutečně o problém či se jen někdo snaží očernit, nejen, slavné americké tenistky?