Šátralová hodila hubu, ale své nové jméno uvedla dobře

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Denisa Allertová si vzala svého dlouholetého přítele tenistu Jana Šátrala už loni v červenci, ale poprvé pod novým příjmením Šátralová nastoupila až na prvním grandslamu sezóny v australském Melbourne. A svému jménu dělala čest, Číňanku Han porazila za hodinu a jednu minutu 6:1, 6:2.

„Bylo trochu zvláštní, když mě hlásili pod novým příjmením. Ještě jsem si úplně nezvykla a občas se trochu usměju. Hlásili mě bez háčku na začátku, ale to je asi v cizině normální," říkala dobře naladěná po úterním zápase.

Hrálo se ve velkém vedru a ve smogu, ale zápas byl krátký a jednoznačný. „Určitě je to skvělý pocit, ještě když to byl první zápas pod novým jménem. Trochu hůř se mi dýchalo, bylo vedro, ale dobře jsem zvládla začátek zápasu. Donutila jsem soupeřku k chybám a moc ji nepustila do hry," hodnotila.

Hra se mírně vyrovnala na začátku druhého setu, ale Šátralová klíčové momenty zvládla. „V úvodu druhého setu jsme se trošku tahaly. Hodně mi pomohlo, že jsem zvládla dlouhý gem za stavu 2:1," popisovala.

Ve hře, která trvala šestnáct míčků, rozhodl o brejku Šátralové kuriózní moment, když Češka doběhla z posledních sil kraťas, zakopla a upustila raketu. Číňance stačilo vrátit jakkoliv míček do kurtu, ale zahrála nepochopitelně míček obloučkem za základní čáru. „Tam jsem hodila docela slušnou hubu. Naštěstí jsem ale docela dobře přistála na zem, až mi vylítla raketa. Soupeřka to navíc ještě zahrála do autu, měla jsem v téhle chvíli velké štěstí," smála se Šátralová.

Zápas trval hodinu a jednu minutu a Šátralová předvedla v posledním gemu dvě esa v řadě. „Dneska mi šel dobře servis a také jsem se mohla opřít o return, což vzhledem k tomu, že soupeřka byla levačka, bylo hodně důležité. Zahrála jsem hodně winnerů a nedělala jsem ani moc nevynucených chyb," hodnotila po zapase.

Taktická příprava na zápas přitom nebyla bůhvíjaká. „Soupeřku jsem vůbec neznala, Číňanky od sebe obecně hůře rozeznávám, některé znám, ale dneska jsem vůbec nevěděla, co můžu očekávat," přemítala.

Šátralová v Austrálii před dvěma lety postoupila z kvalifikace až do osmifinále a to je zatím její nejlepší grandslamový výsledek. „Mám to tady v Melbourne hrozně ráda. Je to krásné město a ještě s těmi zážitky, které odsud mám, je to pro mě asi nejoblíbenější grandslam ze všech, možná ještě spolu s US Open. A myslím, že i po herní stránce mi to tady docela sedí. Letos je tu ten kouř, ale musíme to vydržet."

V posledních třech sezónách jezdí Šátralová na první grandslam z voleje. Nehraje žádné přípravné turnaje a sezónu začíná hned turnajem velké čtyřky. „Minulý týden jsem nemohla hrát žádnou kvalifikaci a i vzhledem k tomu, že nemám trenéra a i z finančních důvodů jsem se rozhodla, že pojedu rovnou do Melbourne. Přiletěla jsem minulé úterý a myslím, že týden je dostatečná doba na aklimatizaci," popsala svou strategii.

Manžel Jan Šátral se do Austrálie nekvalifikoval, i tak jí ale dělá společnost v Melbourne blízká osoba. „Jsem tady se svou nejlepší kamarádkou Adélou Jarošovou. Byly jsme spolu i na US Open a docela se to tam vydařilo, tak jsem ji vzala zase," smála se Šátralová, kterou ve druhém kole kvalifikace čeká Švýcarka Stefanie Vögeleová.