WTA

Výborná Vondroušová! Návrat osladila kanárem

- Radek Štohl

Markéta Vondroušová zažila vítězný návrat na kurty. Česká tenistka, která se na okruhu WTA naposledy představila během loňského Wimbledonu, v prvním kole Adelaide smetla Tatjanu Mariaovou 6:3, 6:0. Vondroušová přitom prohrávala 0:2, po rychlém rebrejku ovšem začala potvrzovat roli favoritky a po hodině hry postoupila do osmifinále.

Více jak půl roku se Markéta Vondroušová neobjevila na kurtech. Po zdravotních problémech s levým zápěstím trpělivě odkládala svůj návrat. Až do australského Adelaide, kde ji žebřičkové postavení zajistilo pozici osmé nasazené. Zásluhou toho v úvodním kole měla schůdnější los v podobě lucky loser Tatjany Mariaovové. Tenistku, se kterou loni v Miami prohrála jediný vzájemný zápas.

Ani začátek duelu v Adelaide nevypadal, že by si Vondroušová měla připsat postup. Ačkoliv v první hře si vypracovala brejkbol, tak po úvodních dvou gemech prohrávala 0:2. Odpověď však byla bleskurychlá. Čistou hrou se vrátila do průběhu první sady, což potvrdila také brejkem v páté hře. Za stavu 3:2 musela odvracet dva brejkboly v řadě, chvíli poté již podávala na výhru v setu. Protihráčce se sice vydařil rebrejk, Češka ale následně na returnu využila první setbol.

Úspěšný první set Vondroušové přidal ještě na větším sebevědomí. Do nové sady vstoupila čistou hrou na podání, v následující hře využila čtvrtý brejkbol. Při vlastním servisu měla největší problémy v další hře, brejkboly však Mariaovové nepovolila. Ve zbytku sady si finalistka loňského French Open připsala ještě dva brejky, druhý přišel po třetím využitém mečbolu.

„Hrálo se mi celkem dobře, ačkoli přiznávám, že jsem na začátku byla trochu nervózní, přeci jen jsem byla půl roku mimo hru,“ přiznala Vondroušová. „Nervozita ale rychle odezněla a jinak se mi hrálo dobře. Operovaná ruka vůbec nebolí, nijak mě nelimituje, za což jsem samozřejmě ráda. Se soupeřkou jsem hrála jednou již minulý rok a byla to celkem bitva, takže jsem nečekala, že to půjde takto rychle. Teď se chci kvalitně připravit na další zápas.“

Také v osmifinále bude Markéta Vondroušová favoritkou. Vyzve aktuálně 201. hráčku světa Arinu Rodionovou, která v prvním kole porazila Sloane Stephensovou dvakrát 6:2.