WTA

Vondroušová se vrací. Absolvovala jsem celou přípravu, těší Češku

- Radek Štohl

Dlouhá pauza je pro Markétu Vondroušovou u konce. Dvacetiletá Češka se v soutěžních utkáních neobjevila od loňského Wimbledonu, během kterého ji trápily problémy se zápěstím. Před očekávaným návratem je tak pochopitelně v dobrém rozpoložení. „Jsem opravdu moc ráda, že už se znovu postavím do zápasů,” prohlásila Vondroušová pro česká média.

Ještě než dovršila dvacáté narozeniny, tak se probojovala do finále French Open. Čekalo se, co s ní tento velký úspěch udělá a zda ho potvrdí ve zbytku sezóny. Bohužel nepotvrdila. Znovu ji totiž zradilo zranění. Jako již několikrát.

Od druhého grandslamu roku se postavila ke třem zápasům, v dalších měsících se na kurtech již neukázala. V září se podrobila operaci levého zápěstí, následně předčasně ukončila sezónu. O to větší motivaci bude mít v té nové.

„Moc se na to těším, hraju konečně bez jakékoli bolesti či omezení a jsem opravdu moc ráda, že už se znovu postavím do zápasů. Po zdravotní stránce je vše v naprostém pořádku, absolvovala jsem celou přípravu a jsem tedy nachystaná,” nechala se slyšet aktuálně šestnáctá hráčka dvouhry.

Své umístění by v následujících týdnech ráda vylepšila, do poloviny února obhajuje pouze druhé kolo Australian Open. Ještě před prvním grandslamem sezóny se však zúčastní turnaje v Adelaide, jehož hlavní soutěž začíná již v pondělí. V Austrálii se přitom nachází již od začátku nového roku.

„Nejde říct, že bych se připravovala speciálně na Australian Open, připravuju se na všechny turnaje, chci být stoprocentně koncentrovaná na každý turnaj,” hodlá jít postupnými krůčky dopředu. Ten první udělá již za několik dní, kdy při návratu do tenisového kolotoče bude čelit buď hráčce z kvalifikace, nebo lucky loser.

Vondroušová kromě návratu na sebe upozornila také dobroučiinou akcí, když se přidala k vlně tenistů, kteří se rozhodli přispět na ničivé požáry v Austrálii. Na rozdíl od většiny však nepřispěje za trefené eso.

„Za každou dvojchybu věnuji dvě stě dolarů. Dělám jich rozhodně víc než es, takže tímto snad budu moci přispět více,” usmívá se. Hned však zvážní. „Tady v Adelaide to není moc poznat, ale vím, že v jiných oblastech je to strašný. Jde o velkou katastrofu a jsem ráda, že mohu alespoň trochu přispět lidem, kteří jsou požáry zasaženi,” dodala.