ATP Cup: Do finále postoupili velikáni. Uspělo jak Srbsko, tak Španělsko

- Radek Štohl

Finalisty ATP Cupu se stali Srbové a Španělské. Tým okolo Novaka Djokoviče nejprve porazil Rusko 3:0 na zápasy, o body postarali Dušan Lajovič, právě druhý hráč světa a dvojice Čačič, Troicki. Tým včele s Rafaelem Nadalem přehrál Austrálii již po dvouhrách.

Srbové vyhráli všechny zápasy semifinále
Srbsko mělo jisté finále po dvouhrách, v semifinále zvládlo oba zápasy nad Ruskem. O třetí bod se následně postarala deblová dvojice Čačič, Troicki.

Dušan Lajovič v úvodním střetnutí překvapivě vyzrál na Karena Chačanova 7:5, 7:6(1), když utkání nabídlo jediný brejkbol. Ten Lajovič využil v úvodním setu za stavu 6:5. Ve druhém měl Srb výborný nástup do tiebreaku, vedl již 6:0. O tento náskok se již připravit nenechal.

Novak Djokovič následně porazil Daniila Medveděva 6:1, 5:7, 6:4. Po úspěšném prvním setu měl na začátku druhé sady brejk, Medveděv však okamžitě srovnal. Rus následně šel do vedení 4:1 na gemy. Djokovič sice manko ještě stáhl, ve dvanácté hře si ale zkušenější hráč neudržel servis. V závěrečném setu byl k vidění jediný brejk, srbský hráč se ho dočkal v páté hře. Za stavu 5:4 odvrátil tři brejkboly.

Závěrečnou čtyřhru poté znovu ovládli Srbové. Čačič s Troickim v první sadě získali jediný brejk. Ve druhém setu si páry mezi pátým a osmým gemem vyměnili servisy, v tiebreaku poté vedli Rusové 6:4 a měli tři setboly, set však nezískali.

Po dvouhrách uspěli také Španělé
Roberto Bautista na začátku druhého semifinále porazil Nicka Kyrgiose 6:1, 6:4. Bautista během úvodní sady nečelil jedinému brejkbolu, na returnu naopak uspěl dvakrát. Ve druhém setu získal brejk v páté hře, následně se mu podařilo odvrátit šanci soupeře.

Do druhého zápasu nastoupili Alex De Minaur a Rafael Nadal. Již v první hře se De Minaur propracoval k brejkbolu. Za stavu 5:3 měl ještě brejkbol, o pár minut později druhý setbol již využil. Ve druhé sadě byl k dispozici jediný brejkbol, který zužitkoval Nadal. První hráč světa v závěrečné sadě dominoval, o jedinou hru přišel během svého podání.

V závěrečné čtyřhře poté uspěla dvojice Carreňo-Busta, F López. Španělé si poradili s dvojicí Guccione, Peers 6:2, 6:7(6), 10:4. Po dvou brejcích v prvním setu se oba páry propracovaly celkem k devíti brejkbolům na returnu, které ovšem zůstaly nevyužity. Tiebreak následně pro sebe získali Australané, kteří se vypořádali se ztrátou vedení a nevyužitým setbolem na podání. V super tiebreaku ovšem Carreňo-Busta s Lópezem rychle vedli 5:0, až v závěru zápasu přišli o jeden minibrejk.

Srbsko – Rusko 3:0
Dušan Lajovič – Karen Chačanov 7:5, 7:6(1)
Novak Djokovič – Daniil Medveděv 6:1, 5:7, 6:4
Čačič, Troicki – Gabašvili, Kravčuk 6:4, 7:6(7)

Austrálie – Španělsko 0:3
Nick Kyrgios – Roberto Bautista-Agut 1:6, 4:6
Alex De Minaur – Rafael Nadal 6:4, 5:7, 1:6
Guccione, Peers – Carreňo-Busta, F López 2:6, 7:6(6), 4:10