ATP Cup: Španělé urvali postup do semifinále až v závěrečné čtyřhře! Postupují také Srbové

- Filip Lefenda

Po Austrálii a Rusku se dnes třetími semifinalisty premiérového ročníku ATP Cupu stali tenisté Srbska, kteří přehráli 3:0 na zápasy Kanadu. Ve druhém pátečním čtvrtfinále se radují Španělé, kteří v dramatickém duelu udolali Belgičany. Rozhodovalo se až v závěrečné čtyřhře, kterou ovládli Rafael Nadal s Pablo Carreňo-Bustou.

Třetími semifinalisty ATP Cupu se stali Srbové
Tenisté Srbska si na premiérovém ročníku týmového ATP Cupu zahrají semifinále. K vítězství nad Kanaďany stačily favoritům dvouhry. Denis Lajovič nejprve zdolal bez ztráty podání 6:4 a 6:2 Felixe Augera-Aliassima, aby dílo kanadské zkázy posléze dokonal Novak Djokovič. Ten se na výhru proti Denisu Shapovalovi pořádně nadřel, když musel zápas po prohraném prvním setu otáčet. Světová dvojka ale nakonec ukořistila dramatický duel v tiebreaku třetího setu. Závěrečná čtyřhra tak byla po Djokovičově výhře 4:6 6:1 a 7:6(4) už jen formalitou. O finále svedou Srbové souboj s Ruskem, které ve čtvrtfinále zdolalo 3:0 Argentinu.

Španělé jsou v semifinále, rozhodovala až závěrečná čtyřhra
Poslední místenku v semifinále ATP Cupu vybojovali favorizovaní Španělé, kteří porazili Belgii. Roberto Bautista-Agut udolal v první dvouhře houževnatě hrajícího Kimmera Coppejanse, jenž dostal nakonec přednost před Stevem Darcisem, 6:1 a 6:4. Belgičan přitom vedl ve druhé sadě 3:0, nadějný náskok ale neudržel. 

Po výhře krajana Bautisty-Aguta mohl úřadující daviscupové vítěze ze Španělska poslat do semifinále ATP Cupu Rafael Nadal. Svetová jednička ale zápas s Davidem Goffinem nezvládla. V úvodním setu vedl Nadal 4:3 a 40:0, přesto sadu ztratil poměrem 4:6. Dobře hrající Goffin si zkraje druhého dějství bleskově vypracoval náskok brejku, který si hýčkal do stavu 4:2. Poté trápící se favorit zpřesnil svou hru a třemi gemy v řadě sadu otočil. Obrat ovšem Nadal nedotáhl, skrze tiebreak Goffinovi podlehl 4:6 a 6:7(3).

Vítězové listopadového Davis Cupu si zajistili postup až v závěrečné čtyřhře. Rafael Nadal s Pablem Carreňo-Bustou otočili vyrovnaný souboj s belgickou dvojicí Gille, Vliegen a zvítězil po dvou hodinách a třech minutách po setech 6:7(7), 7:5 a 10:7. Španělé se postaví v semifinále domácím Australanům.

Srbsko – Kanada 3:0
Dušan Lajovič – Felix Auger-Aliassime 6:4, 6:2
Novak Djokovič – Denis Shapovalov 4:6, 6:1, 7:6(4)
Cacič, Troicki – Polansky, Shamasdin 6:3, 6:2

Belgie – Španělsko 1:2
Kimmer Coppejans – Roberto Bautista-Agut 1:6, 4:6
David Goffin – Rafael Nadal 6:4, 7:6(3)
Gille, Vliegen – Carreňo-Busta, Nadal 7:6(7), 5:7, 7:10