ATP

Trapné a neuctivé! Hvězdy padly na morální dno

- Radek Štohl

Staronovou soutěž ATP Cup charakterizují výstřelky mladých hvězd. Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas a Daniil Medveděv během úvodních dní nové sezóny potvrdili, že je kromě tenisových dovedností pojí horká hlava. A ne ojediněle. O nezvládání hraničních situacích totiž dali vědět již v minulosti.

O potenciálu mladých hráčů není pochyb. Jen posuďte.

Zverev vyhrál Turnaj mistrů, v době silné generace se podíval na třetí místo světa.

Tsitsipas loni postoupil do semifinále Australian Open, na závěr sezóny dobyl Turnaj mistrů v Londýně. V jednadvaceti letech byl na páté příčce.

Medveděv zaujal ve druhé polovině loňské sezóny, která ho vynesla až na čtvrté místo žebříčku. Na US Open byl ze všech tří nejblíže grandslamovému titulu, v pětisetovém finále nestačil na Rafaela Nadala. 

Jenže se tu vyskytuje jedno velké ALE. Přes obrovskou naději do budoucna se mladí tenisté nedokážou vyvarovat průšvihů. Což jim výrazně škodí na pověsti.

1) Případ Zverev
Německý tenista si především vylévá zlost na raketách. Několikrát do roka ho popadne krátký amok, během něhož nezbytné tenisové náčiní rozmlátí o povrch, který v řadě případů ukončí existenci raket. Pokud mu to nevyjde, tak ji většinou dolomí.

K emocionálním výstřelkům se však přidávají verbální projevy či hádky s rozhodčími. Na předminulém Australian Open se například pustil do menší rozepře s umpriovým sudím, když podle jeho slov byla nad areálem až příliš velká tma.

V dubnu oslaví třiadvacet let, a tak by si leckdo pomyslel, že se uklidní. Opak je však pravdou. Jen během letošního ATP Cupu si vybral průšvihy dopředu. Při svém úvodním zápase roku mlátil s raketou tak dlouho, dokud se jí neohnul rám. To vše před zraky německé legendy Borise Beckera.

O pouhé tři dny později přišel od Zvereva další kolaps. V utkání se Stefanosem Tsitsipasem to odnesl jeho tatínek, na kterého Němec slově vyjel. „Mlč, o čem tu jako mluvíš? Vůbec mi to nejde a ty mi říkáš nějaké nesmysly,“ řval na trenéra v jedné osobě, kterého dohnal k slzám.

2) Případ Tsitsipas
Podle posledních výsledků to vypadá, že z mladých nadějí udělá největší úspěch právě on. Také Stefanos Tsitsipas však umí pořádně zazlobit. Před téměř dvěma lety neunesl porážku s Daniilem Medveděvem, na kterého hrubě vypálil, že je „ruské ho…“:

O půl roku později se Tsitsipas předvedl znovu. Ve Washingtonu mu nevyšel zápas s Alexanderem Zverevem. Jeho frustrace tehdy byla tak veliká, že sám sobě neváhal uštědřit několik pohlavků.

Na uplynulém grandslamu se poté nesmířil s dodržováním pravidel umpirového rozhodčího Damiena Dumusoise. „Z nějaké důvodu sis na mě zasedl. Netuším, čím to je. Možná tím, že jsi Francouz. Vy všichni jste magoři,“ zamířil směrem k hlavnímu sudímu.

Největší korunku tomu nasadil den po incidentu Zvereva. Právě ve vzájemném souboji s o rok mladším protihráčem se po neúspěšném gemu rozlítil tak, že po úderech raketou do reklamních prostor zranil svého otce, kterého úlomek trefil do lokte. Na tiskové konferenci poté celou situaci bral lehkovážně.

3) Případ Medveděv
Ještě než na sebe upoutal skvělými výsledky v uplynulém ročníku, tak se řešil jeho temperament. Před dvěma a půl lety špatně snesl prohru ve druhém kole Wimbledonu. Nelibě se především vypořádal s výroky rozhodčího, pod jehož umpirovou židličku po zápase naházel mince.

Během úspěšného tažení uplynulým US Open si hned několikrát proti sobě poštval tamní fanoušky. V prvním kole se provinil nadávkami, následně obdržel pokutu za ničení vybavení. Ideální nebyl ani zápas o osmifinále, když jeho chování odnesl sběrač míčků. K samotnému obecenstvu zdvihl prostředníček. Pozápasový rozhovor obohatil provokací, že pětisetový zápas s Felicianem Lópezem vyhrál právě díky divákům.

A stejně jako jeho dva konkurenti, tak rovněž Daniil Medveděv "ulétl" na ATP Cupu. V zápase s Argentincem Diego Schwartzmannem měl konflikt s protihráčem, za což obdržel trestný fiftýn. Medveděv šel v emocích diskutovat za umpirovým rozhodčím, což však neslo ještě horší následky. Krátká konverzace se neobešla bez dvojího úderu raketou do reklamního banneru přímo pod Mohamedem Lahyanim. Za své nesportovní chování trest již nedostal.

Jak Medveděv, tak Zverev s Tsitsipasem do nové sezóny příliš ukázkově nevstoupili. Na nápravu však budou mít ještě dostatek času. Zklidní se a budou o sobě dávat vědět jen tenisem?