Australské perličky: Adept na úder dekády a oslava otloukánků

- Filip Lefenda

Premiérový ročník týmového ATP Cupu nabízí impozantní bitvy nejen ve dvouhře, ale i v deblu. A nouze nebyla o zajímavé momenty ani v pondělí.

Chorvaté zdolali po Rakousku také Polsko, které přemohli až v závěrečné čtyřhře. V té zvítězili Dodig s Mektičem nad párem Hurkacz, Kubot jednoznačně 6:2 a 6:1.

Úderem zápasu se blýskl prvně jmenovaný Ivan Dodig, jenž předvedl naprosto neojedinělý reflex na síti. Nejen že dokázal z otočky naslepo zasáhnout Hurkaczův volej, míč dokonce posadil šikovně přesně na základní čáru. Oba Poláci nevěřili vlastním očím a na sociálních sítích už někteří hovoří o úderu desetiletí – šest dnů po začátku nové dekády.

Tenisté Gruzie se v rámci skupiny B stávají tak trochu otloukánky. Po prohře 0:3 se Španělskem přišla v pondělí další porážka – tentokrát s Japonskem. Nyní už ovšem Gruzínci získali za rozhodnutého stavu alespoň čestný bod v závěrečné čtyřhře. Že s ním však proti favorizovanému páru McLachlan, Macuj příliš nepočítali, dokázal teprve devatenáctiletý Zura Tkemaladze.

Tenista, který nefiguruje v singlovém žebříčku a v tom deblovém se nachází až ve druhé tisícovce, oslavil výhru 6:2 a 6:4 přímo na kurtu netradiční kulturní vložkou. Když se jal gruzínský mladík mikrofonu, nebavily se jen ochozy, ale i jeho krajan Bakši.