VAR na scéně! Goffin na ATP Cupu vyzkoušel pomoc videa

- Marek Bartošík

Noční můra mnoha fotbalistů se postupně dostává i na tenisový okruh. Ano, řeč je o technologii VAR, kde rozhodčí pro přezkoumání nejasných případů používají asistenta u videa. Po premiéře na Next Gen ATP Finals je tato novinka přítomna i na právě konaném ATP Cupu.

Video asistent rozhodčího alias VAR (zkratka anglického výrazu „Video assistant referee“) se i přes své kontroverze pevně zabydluje na fotbalových stadionech a nyní míří také do tenisového prostředí. Po využití na loňském Next Gen ATP Finals se systém VAR dočkal dalšího pokroku, když je součástí ATP Cupu.

Na týmové soutěži si jako první zmíněného pomocníka vyzkoušel David Goffin, jemuž rozhodčí v Sydney zahlásili chybu nohou. Opakovaný záběr ukázal, že situace byla velmi těsná. Hlavní sudí Carlos Bernardes nakonec potvrdil původní verdikt, což se Goffinovi příliš nelíbilo.

I přes tento dílčí nezdar favorizovaný Belgičan dokráčel k hladkému vítězství nad Radu Albotem. Další šanci na použití videa bude mít Goffin už v neděli, kdy se utká s Britem Danielem Evansem. Pokud by tentokrát při reklamaci uspěl, navázal by na Poláka Huberta Hurkacze. Ten díky videu nemusel opakovat fiftýn v duelu proti Diegu Schwartzmanovi.

Tenisový VAR slouží mimo jiné k přezkoumání dvojitých dopadů a nepovolených úderů či dotyků. Jako vůbec první tenista tuto technologii v profesionálním zápase (neúspěšně) využil Casper Ruud během Next Gen ATP Finals 2019.