Požáry v Austrálii ohrožují tenisový program. Challenger se stěhuje, Melbourne trápí ovzduší

- Jan Havlovic

Austrálii trápí v těchto dnech rozsáhlé požáry. Přírodní katastrofa narušuje také tenisový program, konkrétně challenger v Canbeře. Pořadatelé se rozhodli dát na radu expertů a turnaj přemístili do 620 km vzdáleného Bendiga. V Melbourne, dějišti blížícího se grandslamového Australian Open, je kvůli požárům znečištěné ovzduší.

V příštím týdnu měl v hlavním australském městě Canbeře proběhnout mužský tenisový challenger. Právě oblast na jihovýchodě Austrálie je zasažena mohutnými požáry, a tak se zástupci Tennis Australia rozhodli dát na radu odborníků a turnaj přemístit. 

Tenisté se tak v příštím týdnu sejdou v 620 km vzdáleném Bendigu, kde již odstartovali přípravy. „Pozorně jsme sledovali celou situaci. Víme, jak je turnaj důležitý pro hráče při přípravě na Australian Open. Rozhodli jsme se turnaj přemístit, aby jsme měli jistotu, že vše proběhne,“ říká Craig Tiley z Tennis Australia.

Situace není vůbec dobrá ani v Melbourne, dějišti grandslamového Australian Open. Dle záběru z místního tenisového centra není ovzduší ideální. V Melbourne Parku se za necelé dva týdny rozhoří kvalifikační boje, o týden později odstartuje hlavní soutěž úvodního grandslamu sezony.

Pomocnou ruku v boji s ohněm nabídl z tenisového světa zejména Nick Kyrgios, který vymýšlí různé varianty, jak pomoci obětem ničivých požárů. Australan věnuje 200 dolarů za každé eso, které během turnajů ve své domovině nastřílí. Volání o pomoc vyslyšeli jeho tenisoví kolegové a zástupci ATP Cupu.

„Můj domov Canberra je aktuálně asi nejvíce znečištěné město na světě. Je to hrozně smutné,“ soukal ze sebe slova Nick Kyrgios po výhře nad Němcem Struffem v rámci ATP Cupu.