Obereme vás! slibuje Thiem. Blíží se konec velké trojky?

- Jan Vojkůvka

Světová čtyřka Dominic Thiem se připravuje v australském Sydney na začátek nové sezony, kterou odstartuje během premiérového ročníku ATP Cupu. Během rozhovoru s místními novináři se pustil do ožehavého tématu, když řekl, že v roce 2020 skončí nadvláda tzv. Big Three.

Rok, co rok, je to stejné. Grandslamové tituly sbírají Novak Djokovič, Roger Federer a Rafael Nadal. Jen zcela výjimečně se mezi tuto trojici dostane někdo jiný. Od roku 2006 se to povedlo jen Juanu Martinu Del Potrovi (1x), Andymu Murraymu (3x), Stanu Wawrinkovi (3x) a Marinu Čiličovi (1x).

Bavíme se přitom o 56 grandslamových titulech, ze kterých 48 připadlo jen třem mužům. V posledních třech letech pak mezi sebe nepustili nikoho.

Sezona 2020 má však být, alespoň co se proroctví Dominica Thiema týče, jiná. Zatímco tento Rakušan, Němec Alexander Zverev, Rus Daniil Medveděv, Řek Stefanos Tsitsipas a mnoho dalších se umí prosadit na menších turnajích, případně Masters, na podnicích velké čtyřky jim úspěchy schází.

To se má ovšem změnit. „Myslím, že jsme je už dokázali dostatečně prověřit. Povedlo se nám je porážet i na turnajích Masters 1000 nebo Turnaji mistrů,“ řekl finalista z Londýna a vítěz pěti turnajů z uplynulé sezony.

„Schází nám zdolat už jen jednu úroveň. Tou jsou grandslamy a opravdu si myslím, že v roce 2020 uvidíme nového grandslamového šampiona,“ věří Thiem. „Doufám, že to budu já, ale nedá se nic zaručit. Je tu strašně mnoho dalších dobrých kluků, co toho mohou dosáhnout.“

Záhy své proroctví ale přeci jen trochu krotil. „A možná se nic z toho nestane a oni získají znovu všechny čtyři. Ale pokusíme se udělat všechno pro to, abychom se dostali na nejvyšší pozice, získali největší tituly a obrali je o grandslamy,“ dodal.