Je to ATP turnaj, nebo challenger? Puné nalákalo pouze jediného hráče z elitní šedesátky

- Marek Bartošík

Turnaj kategorie ATP Tour 250 v indickém Puné bude v nadcházejícím roce patrně aspirovat na nejslaběji obsazené klání na okruhu. Pořadatelé Maharashtra Open doplatili na přesun v kalendáři a ke startu přesvědčili pouze jednoho hráče z top 60. Je jím francouzský bouřlivák Benoit Paire.

Založení ATP Cupu znamenalo zemětřesení v prvním měsíci mužského tenisového kalendáře. Nepříjemné změny se dočkal i jediný indický ATP turnaj v Puné, který se z prvního týdne roku přesunul až do období bezprostředně po Australian Open.

Indickým organizátorům se v konkurenci podniků ve francouzském Montpellier a argentinské Córdobě nepodařilo nalákat příliš známých jmen do startovní listiny. Z pětašedesáti nejlepších hráčů žebříčku do Indie odcestuje pouze světová čtyřiadvacítka Benoit Paire, jenž toto klání odehraje už poosmé v kariéře.

Účasti třicetiletého francouzského rebela přitom patrně pomohl i letošní incident z turnaje v Montpellier. Paire tehdy prohrál po nevýrazném výkonu s Tomášem Berdychem 2:6 a 0:6 za pouhých 58 minut, načež ho krajané v hledišti odměnili hlasitým pískotem.

Francouz startoval v Montpellier pravidelně od roku 2013, pouze v sezóně 2014 turnaj vynechal kvůli zranění. Nyní ho od jednoho z mnoha klání na domácí půdě čeká další pauza, tentokrát dobrovolná.

Kromě Paireho se v Puné představí také Ričardas Berankis (66.), Philipp Kohlschreiber (79.) či Stefano Travaglia (84.). Do hlavní soutěže se dostal i Jiří Veselý (105.). Zatím posledním účastníkem je 117. tenista žebříčku Peter Gojowczyk.

V minulosti turnaj Maharashtra Open, který se do roku 2017 pod jiným názvem konal v Čennaí, ovládli mimo jiné Stan Wawrinka (4 tituly), Marin Čilič (2), Carlos Moya (2) a Roberto Bautista Agut. Třikrát se podniku zúčastnil i Rafael Nadal (2004, 2007, 2008). V roce 2020 se fanoušci budou muset spokojit se skromnějším obsazením.