Šafářová ovládla debla, Plíšková padla ve finále. Jak si vedli ostatní?

- Radim Sochor

US Open 2016 je za námi. Mužskou část ovládl Stan Wawrinka, ženskou Angelique Kerberová. Česká účast na něm zanechala velkou stopu, neboť Karolína Plíšková se dostala až do finále single a Lucie Šafářová s Mattek-Sandsovou ovládla debla!

Šátral poprvé v životě v hlavní části grandslamového turnaje

Jan Šátral dostal šanci v kvalifikaci na US Open 2016. A nutno dodat, že jí využil náramně. Nejprve si poradil za pouhých 55 minut s 961. hráčem světa Christopherem Eubanksem - 6:1, 6:3. V dalším kole vyřadil po výsledku dvakrát 6:4 Matthewa Bartona. Nejtěžší oříšek měl přijít v kole třetím, kdy čelil nevyzpytatelnému Aleksandru Nedovsjevovi. Avšak český tenista zvládl i tento zápas a po výsledku 6:3, 7:5 si poprvé v životě zajistil možnost hrát v hlavní fázi grandslamového turnaje.

Aby toho nebylo málo, Honza dokázal zvládnou i první kolo, i když prohrával už 0:2 na sety. S 399. hráčem světa, Mackenziem McDonaldem, bojoval přes tři hodiny a nakonec po výsledku 4:6, 3:6, 6:3, 6:2, 6:2 postoupil dále, kde na něj čekal francouzský Gael Monfils. Ten ale potvrdil roli zcela jasného favorita. Světová osmička vyprovodila Šátrala ze dvorce ve třech setech za 2 hodiny.

Štěpánek neprošel přes první kolo turnaje

Radek Štěpánek sice zvládl kvalifikaci bez ztráty květinky, když neztratil ani set a tři zápasy ovládl za tři hodiny a pětatřicet minut, avšak v prvním kole ho čekal těžký los, přesněji Francouz Gilles Simon. Ten nedal českému sympaťákovi téměř žádné šance a za hodinu a dvaapadesát minut jej porazil 6:3, 6:1, 6:4.

Štěpánek zkoušel s Nenadem Zimojićem i čtyřhru, avšak i zde bylo konečnou stanicí první kolo. Dvojice Bopanna, Nielsen je přehrála 6:3, 6:7, 6:3.

Veselý musel z turnaje odstoupit

Už se zdálo, že Jiří Veselý vypadne v prvním kole se Sakethem Mynenim, ale nakonec dokázal otočit zápas ve svůj prospěch. Po necelých čtyřech hodinách vyřadil soupeře po výsledku 7:6, 4:6, 2:6, 6:2, 7:5. Nutno však dodat, že ti, kteří se těšili na bitvu Veselého s Djokovićem se nedočkali. Český tenista nezopakoval překvapivé vítězství se světovou jedničkou, neměl totiž k tomu ani příležitost. Zraněné předloktí jej k zápasu druhého kola vůbec nepustilo.

Rosol nedostal příliš šancí od grandslamového vítěze

Lukáš Rosol neměl štěstí při losování singlové části US Open. Hned v prvním kole ho čekal jeden z nejlepších tenistů světa Andy Murray. A zápas se také vyvíjel dle předpokládaného scénáře. Britský tenista vyřadil Lukáše za hodinu a třiapadesát minut po výsledku 6:3, 6:2, 6:2.

Tereza Smitková neprošla kvalifikací

Tereza sice v prvním kole přehrála ve třech setech 224. hráčku světa Jamie Loebovou, avšak ve druhém přišel totální zkrat. Češka s Rebeccou Petersonovou uhrála pouhý jeden gem a po pětačtyřiceti minutách vypadla.

Štefková vypadla v prvním kole kvalifikace

Barbora Štefková narazila v prvním kole kvalifikace na poměrně těžkou soupeřku, přesněji 108. hráčku světa, Mandy Minellovou. Češka bojovala, ale po výsledku 5:7, 3:6 se musela s turnajem loučit.

Hradecká neuspěla v kvalifikaci singlu, debl ale s Hlaváčkovou dotáhla do osmifinále

Lucie Hradecká v prvním kole kvalifikace po velké bitvě s Kai-Chen Chang zvítězila po necelých třech hodinách a neměla dobré vyhlídky. Los jí postavil proti velmi nepříjemné Alison Van Uytvanckové. Ta byla nad síly naší hráčky a po výsledku 7:5, 7:5 postoupila.

Ve čtyřhře jsme mohli sledovat slavné duo H+H. To se v prvním kole postaralo o konec Allertové s Friedsamovou - 6:3, 6:1. Ve druhém kole H+H už tak snadný zápas nezažily, neboť ztratily i set. Nakonec ale třetí zvládly a po výsledku 6:4, 4:6, 7:5 postoupily. Konečná na turnaji přišla po mírném překvapení, neboť katem olympijských medailistek se stal mladý pár Krejčíková/Siniaková po výsledku 7:5, 7:5.

Karolína Muchová se o překvapení nakonec nepostarala

Mladičká Češka čelila Amandine Hesseové, která se nachází na 174. místě světa. První sadu sice po tiebreaku zvládla, avšak poté soupeřka přidala na otáčkách a dovedla duel do vítězného konce. Po dvou hodinách a jednačtyřiceti minutách Hesseová postoupila do druhého kola kvalifikace - 6:7, 6:3, 7:5.

Jesika Malečková nezvládla otočit zápas

Jesika Malečková narazila v prvním kole kvalifikace amerického turnaje na Tatjanu Mariovou. S tou sice dokázala zápas dovést do třetí sady, v té ale Mariová dominovala, a tak po výsledku 6:4, 3:6, 6:2 poustoupila.

Kristýna Plíšková vyhořela ve druhém kole kvalifikace

Méně úspěšná sestra, Kristýna, Plíšková vyhrála v prvním kole kvalifikace nad Tamarou Korpačovou 6:2, 6:4 a zdálo se, že bude mít dobrou formu. Na první zápas navázala i v druhém kole, kde přehrála v první sadě Krunićovou 6:4. Poté ale přišel zkrat. Kristýna v následujících dvou setech uhrála pouhé dva gemy a po výsledku 6:4, 2:6, 0:6 vypadla.

Denisa Allertová se postarala o překvapení, poté ale vypadla

Denisa Allertová v prvním kole musela čelit srbské krásce Ivanovićové. Mnozí ji moc nadějí nedávali, neboť Ana je přeci jen tenistka, která má zkušenosti na rozdávání. Naše tenistka ale překvapila a vyřadila Ivanovićovou ve dvou setech - 7:6, 6:1! Na první kolo ale nedokázala naše hráčka navázat, Johanně Larssonové zdorovala přesně hodinu, nakonec ale po výsledku 3:6, 1:6 vypadla.

Lucie Šafářová ovládla debl US Open!

Ve dvouhře to sice slavné nebylo, neboť Šafářová dokázala přejít pouze přes Dariu Gavrilovou - 6:4, 6:4. Simona Halepová ve druhém kole byla nad její síly a po výsledku 3:6, 4:6 ukončila působení Češky v singlové části turnaje.

Debl, to je jiná. Lucie Šafářová stála opět po boku Bethanie Mattek-Sandsové a znovu to neslo úspěch. Česko-americký pár v prvních dvou kolech neztratil set a ukončil zde působení dvojicím Aoyamaová/Ninomiyová a Arruabarrenová/Savčuková.

V osmifinále tým Bucie vyřadil ve třech setech osmý nasazený pár, který nesl české jméno (Georgesová/Ka. Plíšková). Ve čtvrtfinále měla Lucka s Bethanie poměrně snadnou cestu, přes Muhammadovou s Townsendovou přešly po výsledku 6:1, 6:2. Semifinále s jedním z nejznámějších deblových párů Makarovová/Vesninová přinesl pohledný tenis a nakonec Češka s Američankou postoupila po necelé hodině a půl do finále (6:2, 7:6).

Pokud někdo mohl zastavit sympatický pár, byly to právě nasazené turnajové jedničky, tedy Caroline Garciová a Kristina Mladenovicová. První set zvládly favoritky poměrně snadno, dvakrát soupeřky brejkly a vyhrály jej 6:2. Ve druhém setu vedly nejlépe nasazené hráčky turnaje 5:4 a šly na servis, ale nervově situaci neunesly a čistou hrou podání ztratily. To byla možná chvíle, která zvedla Bucii. Lucie Šafářová s Bethanie Mattek-Sandsovou posléze set v tiebreaku urvaly a rozhodovala třetí sada. Tam byl k vidění pouze jeden brejk - hned v prvním gemu. Šafářová s Mattek-Sandsovou tak ovládly americký US Open 2016!

Květa Peschkeová se v jednačtyřiceti letech představila v hlavní části debla

Květa Peschkeová nastoupila po boku jednatřicetileté Němky Groenfeldové, avšak už v prvním kole dostala stopku od dvojice Hingisová/Vandewegheová. Nutno však dodat, že německo-český pár vzdoroval vskutku dobře. První sadu ovládla dvojice P+G, poté ale začala úřadovat Hingisová s Vandewegheovou. Šestý nasazený pár zápas otočil a po hodině a šestačtyřiceti minutách se radoval z vítězství 4:6, 6:1, 6:2.

Kateřina Siniaková vyřadila kanadskou krásku, poté prohrála. Debl jí ale vyšel s Krejčíkovou náramně

Kateřina Siniaková sice vyřadila v prvním kole Genie Bouchardovou ve třech setech, poté ale čelila nepříjemné Caroline Garciové. V zápase se potvrdily papírové předpoklady a Francouzka po výsledku 4:6, 6:4, 6:4 vyhrála.

Nejprve český pár vyřadil Svitolinovou a Rodinovovou ve dvou setech, poté Kovinićovou s Rosolskou ve stejném počtu setů. Osmifinále s Hlaváčkovou a Hradeckou bylo mírným překvapení pro všechny fanoušky českého tenisu, neboť každý favorizoval duo H+H. Mladší tenistky ale dokázaly překvapit a po výsledku dvakrát 7:5 postoupily do čtvrtfinále, kde sehrály poslední zápas. Velezkušená Hingisová nastoupila po boku Vandewegheové a dokázala dovést mladší tenistku do semifinále, když Češky vyřadily hladce 6:1, 6:2.

Karolína Plíšková sahala po triumfu, nakonec ale padla

Kdo by před několika lety tipoval, že jedna ze sester Plíškových bude hrát výsledkově lepší tenis, než Petra Kvitová, Lucie Šafářová, či Bára Strýcová. Karolína Plíšková se zvedá stále výš a výš. Na letošním US Open se zařadila do klubu tenistek, které dokázaly na jednom turnaji vyřadit obě sestry Williamsovy.

V prvním kole Karolínu čekala 241. hráčka světa Sofia Keninová. Češka si s ní pohrála a po výsledku 6:4, 6:3 postoupila dále. Druhé kolo Karolína opět zvládla bez ztráty setu, Montserrat Gonzalezovou vyřadila za hodinu a jedenáct minut v poměru 6:1, 7:5. Ve třetím kole Karolína potkala poprvé soupeřku z první světové stovky, přesněji sedmnáctou Anastasii Pavljučenkovovou. Ani zde ale vysoká tenistka neztratila set a po výsledku 6:2, 6:4 se mohla těšit na osmifinále.

Osmifinálový zápas, první trable. Česká tenistka čelila dvojnásobné vítězce US Open Venus Williamsové. Ta sice není na výsluní, jak tomu bylo před deseti, patnácti, lety, přesto však předvádí kvalitní tenis a momentálně je na žebříčku sedmá. V zápase Češka prohrávala 4:6, 1:3 a šla na return, poté ale soupeřku dvakrát brejkla a otočila zápas na 4:6, 6:4 a 7:6!

Kdo by čekal, že ve čtvrtfinále se Karolína také zapotí, mýlil se. Chorvatská tenistka Ana Konjuhová nedokázala naší hráčce vůbec vzdorovat a po necelé hodině byla vyprovozena z kurtu po výsledku 2:6, 2:6!

Serena Williamsová, pro mnohé jasný zápas pro bývalou světovou jedničku. Karolína Plíšková ale měla svůj den, neboť dokázala servírovat fantasticky. Po svém prvním podání uhrála hned 84% výměn, naopak Serena pouze 66%! Zápas neměl dlouhého trvání, Karolína udolala Američanku 6:2 a 7:6 a mohla se těšit na finále.

Ve finále byla naše tenistka nesmírně, ale opravdu nesmírně blízko k výhře. První set sice prohrála, poté ale dokázala soupeřku přehrávat. V rozhodujícím setu Karolína vedla už 3:1, ale ani to nestačilo, neboť Němka začala trefovat údery učebnicově a zápas úspěšně otočila. Karolína se tak po dvou hodinách a devíti minutách mohla těšit alespoň z trofeje za druhé místo, což je obrovský úspěch.

Renata Voráčová neprošla přes první kolo debla

Dvaatřicetiletá Renata Voráčová nastoupila po boku jednadvacetileté Anny Schmiedlové. Na turnaji se ale nezdržela příliš dlouho, neboť v prvním kole nestačila se slovenskou parťačkou na duo Klepacová/Srebotniková, tedy třináctý nasazený pár - 2:6, 2:6.

Barbora Strýcová došla s Mirzaovou do čtvrtfinále

Bára Strýcová sice padla v prvním kole dvouhry s Monicou Niculescuovou (3:6, 7:6, 1:6), ve čtyřhře ale dokázala dokráčet až do čtvrtfinále. V prvním kole vyřadila Strýcová s Mirzaovou Shibaharovou a Hartovovou, ve druhém Golubicovou a Melicharovou a ve třetím Gibbsobou s Hibinovou. Ani v jednom ze zápasů nepřišel sedmý nasazený pár o set. Ve čtvrfinále přišel více než těžký soupeř, přesněji finalista US Open, Garciová/Mladenovicová. Češka s Indkou sice vzdorovala, nakonec ale po výsledku 6:7, 1:6 padla a na turnaji skončila.

Kvitová nestačilana vítězku US Open

Petra Kvitová prošla prvními třemi koly bez problémů. Katem se stala bez ztráty setu pro Jelenu Ostapenkovou, Caglu Buyukakcayovou a Jelinu Svitolinovou. Na dvorci za tři zápasy strávila téměř čtyři a půl hodiny. Osmifinálový duel ji nadělil nepříjemnost v podání Angleique Kerberové, letošní vítězky. Na tu Kvitová nestačila a po výsledku 3:6, 5:7 padla.