Nejlepší sportovec dekády. Tenis podle Američanů ovládla Serena

- Radek Štohl

Serena Williamsová se stala druhým nejlepším sportovcem dekády. Podle hlasování amerických novinářů ji předčil pouze basketbalista LeBron James, zásluhou čehož tak Williamsová skončila i před třemi velkými jmény mužského tenisu Novakem Djokovičem, Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem.

Pro druhý nejprodávanější americký deník USA Today hlasovalo pětatřicet novinářů. A výsledky byly velmi těsné. Vítězný LeBron James si celé prvenství odnesl zásluhou 786 bodů, Serena Williamsová získala o pouhých pět bodů méně. Williamsová v uplynulé dekádě vyhrála deset grandslamů, olympijské zlato ve dvouhře i ve čtyřhře.

Druhým nejlepším tenistou byl na desátém místě zvolený Novak Djokovič. Srb v daném rozmezí získal patnáct grandslamových trofejí, čtyřikrát se radoval z Turnaje mistrů. Jednou dobyl Davis Cup.

Na třinácté pozici se umístil Rafael Nadal, který do své sbírky přidal třináct grandslamů, hned osm přišlo na oblíbeném French Open. Dvakrát si podmanil Davis Cup, jendou olympijské zlato ze čtyřhry.

Nestárnou Roger Federer skončil na šestnátce příčce. Švýcar během posledních deseti let vyhrál šest grandslamových titulů, pro svoji zemi získal Davis Cup, dvakrát byl úspěšný na Turnaji mistrů. K tomu všemu přidal olympijské stříbro.

Výsledky:
1. LeBron James, basketbal, 786 bodů
2. Serena Williamsová, tenis, 781 bodů
3. Tom Brady, americký fotbal, 742 bodů
4. Simone Biles, gymnastika, 740 bodů
5. Usain Bolt, atletika, 654 bodů
6. Mike Trout, baseball, 610 bodů
7. Steph Curry, basketbal, 571 bodů
8. Lionel Messi, fotbal, 570 bodů
9. Michael Phelps, plavání, 541 bodů
10. Novak Djokovič, tenis, 479 bodů
.
13. Rafael Nadal, tenis, 396 bodů
.
16. Roger Federer, tenis, 273 bodů