Vyhrála tenisová spravedlnost, potěšily Kreuze výsledky Zlatého kanára

- Jan Vojkůvka, Johan Čáp

Sobotní slavnostní vyhlášení magazínu Tenis v anketě EMOS Zlatý kanár o nejlepší české tenisty za rok 2019 si ze všech nejvíce mohla užít Barbora Strýcová, jež se stala vítězkou hlavní kategorie. V areálu TK PRECHEZA Přerov, kde se slavnostní vyhlášení konalo za přítomnosti kamer televize Nova, došlo i na tradiční tiskovou konferenci, při níž byl přítomen Ing. František Kreuz, dlouholetý šéfredaktor magazínu Tenis, který společně s Českým tenisovým svazem a společností Sport Management anketu pořádá.

V pořadí 27. ročník ankety EMOS Zlatý kanár přinesl spravedlivé výsledky, alespoň tak hovořil František Kreuz na začátku tiskové konference. Vítězství Barbory Strýcové, deblové světové jedničky, nad Karolínou Plíškovou, singlovou světovou dvojkou, bylo zasloužené a odráželo i výsledky v anketě Sportovec roku, kde Strýcová rovněž Plíškovou porazila.

„Letos mám z toho poprvé takový dobrý pocit, že anketa vyšla tenisově spravedlivě,“ uvedl Kreuz, který byl u zrození ankety Zlatý kanár v roce 1993. „Když jsme si říkali, jak by anketa měla dopadnout, kdyby vycházela tenisová spravedlnost i přístup expertů. Na Zlatého kanára byly dvě kandidátky, Karolína Plíšková a Barbora Strýcová,“ podotkl.

„Myslel jsem si, že rozdíl mezi oběma hráčkami bude menší, ale nakonec Strýcová vyhrála celkem jasně. A trošku vnitřně cítím, že ta spravedlnost, která byla u nás, se potvrdila i na vyhlášení Sportovce roku, kde Strýcová byla devátá a Plíšková desátá,“ řekl dlouholetý šéfredaktor magazínu Tenis, podle nějž nejde úspěchy obou tenistek srovnávat, ale posun Strýcové do čela světového žebříčku a triumf ve Wimbledonu byl podle něj spravedlivě ohodnocen.

Kreuz rovněž vyzdvihl progres českých mladíků, který udělal tenisovému expertovi s mnohaletými zkušenostmi z tenisového prostředí velkou radost. Stejně jako jejich prosazení se v anketě EMOS Zlatý kanár. „Začali se nám hrozně prosazovat mladí tenisti. Nemluvím o tom, že Vojtěch Petr a Linda Fruhvirtová vyhráli v talentech roku,“ upozornil.

„Ale že se prosadil Jonáš Forejtek, který sehrál velkou partii v Davis Cupu proti Bosně a Hercegovině. Je nejlepším světovým juniorem a také získal cenu na Sportovci roku jako nejlepší junior,“ potěšilo Kreuze. Právě Forejtek zaznamenal v anketě vítězství v kategorii za nejlepší postup na žebříčku ATP.

Nejlepším mužským tenistou se stal Tomáš Berdych, který sice většinu sezony promarodil, ale jak podotkl Kreuz, stal se vítězem své kategorie zaslouženě. „On na třech turnajích udělal víc bodů než všichni ostatní za celý rok. Je přirozené, že se stal nejlepším českým tenistou,“ řekl Kreuz, kterého také potěšilo, že si Berdych pro ocenění přijel osobně.

„Celkově si myslím, že kanár letos dopadl dobře. Přinesl nejvíc takové tenisové radosti,“ pokračoval Kreuz. „Tým roku vyhrál tým dívek do 14 let, staly se mistryněmi světa. Je to nejmladší tým v historii, který tuhle soutěž vyhrál,“ upozornil na úspěch dívčího výběru, jenž vyhrál MS do 14 let v Prostějově. Tento úspěch se projevil i v anketě EMOS Zlatý kanár. „I tohle bylo jednohlasné tipování.“