Forejtek mezi hvězdami českého sportu. Zkušenost a motivace, uvedl při slavnostním večeru

- Jan Havlovic

Jonáš Forejtek si připsal na vyhlášení ankety Sportovec roku 2019 velký úspěch, když získal ocenění nejlepšího juniora. Osmnáctiletý tenista si vítězství velmi cení a bere ho jako motivaci do další práce. „Hlavně musím stále trénovat. Je to velká zkušenost být tady,“ reagoval Forejtek na dotaz Tenisového světa.

Jonáš Forejtek korunoval životní sezonu při vyhlášení ankety Sportovec roku, když byl zvolen nejlepším juniorem za uplynulý rok. Stal se zároveň prvním tenistou, který tuto anketu vyhrál od jejího zavedení v roce 2003. 

„Vůbec jsem to nečekal. Díval jsem se, kteří sportovci to vyhráli v minulých letech. Jsem rád, že to byl tentokrát tenis,“ uvedl Forejtek v rozhovoru pro Tenisový svět. Anketu o nejlepšího juniora roku v minulosti opanovali například Ester Ledecká či letošní vítěz hlavní ankety Lukáš Krpálek.

Jak se mladý český tenista cítil mezi olympijskými vítězi či mistry světa? „Beru to jako zkušenost a motivaci do další práce. Budu se pokoušet mezi ně co nejdříve dostat,“ hlásí Forejtek.

Svěřenec Jana Mertla má za sebou životní sezonu, během které vystoupal na pozici juniorské světové jedničky, ovládl singlovou část juniorského US Open a debutoval v českém daviscupovém týmu.

„Hodně si cením toho Davis Cupu, protože to již bylo mezi dospělými. Tam se chci dostat,“ vyzdvihl Forejtek premiérový start pod vedením kapitána Jaroslava Navrátila. V Bosně a Hercegovině získal mladý debutant dva body a výraznou měrou přispěl k výhře 3:2.

Osmnáctiletého tenistu čekají v příští sezoně již pouze zápasy mezi dospělými, jelikož již ukončil juniorskou kariéru. „Hlavní cíl pro příští rok je posunout ranking tak, abych se dostal do kvalifikace Australian Open v roce 2021,“ vyřkl Forejtek konkrétní cíl. 

A jak bude mladá naděje českého tenisu trávit blížící se Vánoce? „Během svátků budu s rodinou, ale po Novém roce už spíše v Praze, kde budu pokračovat v přípravě na novou sezonu,“ plánuje. „Hlavně musím stále trénovat. Je to kus práce dostat se z juniorů mezi dospělé,“ uvědomuje si závěrem Forejtek.