Djokovič dominuje ve specifické statistice. Nebojácným podáním předčil i Federera

- Marek Bartošík

Je libo eso z druhého podání? Z elitní desítky jich dal v posledních devíti letech nejvíce Novak Djokovič, který nechal daleko za sebou všechny soupeře z aktuální top 10, snad s výjimkou Rogera Federera. Srbský tenista si oblíbil především variantu zleva na střed.

Ačkoliv většině statistik podání elitních hráčů vládne Roger Federer, přece jenom se sem tam najde skulinka, v níž se prosadí i jiní. To je případ šestnáctinásobného grandslamového vítěze Novaka Djokoviče, který ze současných členů top 10 zaznamenal na turnajích Masters (včetně ATP Finals) v letech 2011 až 2019 nejvíce es z druhého podání.

Podle oficiálních statistik organizace ATP Djokovič vypálil hned 58 nechytatelných druhých servisů, z toho 40 zleva na střed, 17 zprava ven z kurtu a jedno zprava do středu kurtu.

Druhý největší počet es z „náhradního“ servisu si připsal Roger Federer (49), který taktéž nejraději mířil zleva na střed (26 úspěchů). Kromě toho si jako jeden z mála připsal i esa (a rovnou 5) z levé strany kurtu směrem ven, což je, jak aktivní tenisté patrně uznají, obtížná disciplína.

Bronzovou pozici obsadila světová desítka Gaël Monfils (26 es z druhého podání), těsně za ním skončil v pomyslném pořadí finalista US Open Daniil Medveděv (25). Pátý skončil nejlepší hráč světa žebříčku Rafael Nadal (19). Nejhůře dopadl Matteo Berrettini (1).

Tenisté z aktuální světové desítky nasázeli za studované období na turnajích Masters (včetně Turnaje mistrů) právě 222 es z druhého podání.