Jedna z nejtěžších porážek, hodnotí Djoković prohrané finále

- Daniel Kubelka

Světová jednička ve finále letošního US Open třináctý grandslamový titul na své konto nepřidala. Novak Djoković nestačil na Švýcara Stana Wawrinku, o kterém prohlásil, že si vítězství na čtvrtém grandslamu zasloužil.

Znamená to, že mužský tenis má nyní oficiálně „velkou pětku“?

Stan už vyhrál tři grandslamy, olympijskou medaili. Hraje výborně mnoho let. Navíc nejlépe zahraje ve „velkých“ zápasech. Určitě si zaslouží, aby se o něm mluvili jako o jednom z elitních hráčů.

Se Stanem jste prohrál dvě grandslamová finále v řadě. Co rozhodlo ten dnešní zápas?

Stan miluje velké zápasy, hraje v nich svůj nejlepší tenis. Hrál výborně po celém kurtu, skvěle servíroval, dobře se pohyboval. Je to hotový hráč. Když se cítí dobře, tak takřka nechybuje. To se proti němu velice obtížně hraje, tak jako dnes.

Po zápase jste uvedl, že Stan byl na kurtu tím odvážnějším tenistou. Jak jste to myslel?

Měl jsem dnes hodně příležitostí. V zápasech jako je tento, když je neproměníte, tak toho soupeř využije. A tak jsem to myslel. Byly chvíle, kdy zahrál agresivněji, zatímco já jsem spíš vyčkával.

Měl jste hodně brejkbolů, ale nedokázal jste je proměnil. Pamatujete si na nějaký podobný zápas v minulosti?

Abych byl upřímný, tak nevím. Grandslamové finále je naprosto něco úplně jiného než jakýkoliv jiný zápas. Prohrál jsem několik takových zápasů, ale tohle byla asi jedna z nějtěžších porážek.

V jednom z gemů jste zahrál dvě dvojchyby, to pro Vaší hru není příliš obvyklé...

Na turnaji jsem vyrobil hodně dvojchyb, na podání jsem se poměrně trápil. Hodně jsem před začátkem US Open pracoval na pohybu, na technice servisu, a snažil jsem se najít tu správnou rovnováhu. Snažil jsem se předejít problémům s rukama, které jsem měl. Bohužel, servis mi prostě odešel. Když jsem ho potřeboval nejvíc, tak mi prostě nešel. A ve velkých zápasech jako je tento, tak ho potřebujete.

Co můžete říct k Vašemu zranění ve čtvrtém setu?

Měl jsem stržené nehty u prstů na nohou. Začalo to krvácet a bylo hodně bolestivé se s tím hýbat.

Měl jste kromě již zmíněného ještě nějaké další zdravotní problémy?

Nemyslím si, že je nutné o tom mluvit. Stan vyhrál, zasloužil si to. A bavit se o mém zdraví není dále nezbytné.

Místy jste dnes na kurtu působil poměrně vystresovaně...

V důležitých momentech jsem neudržel nervy, zatímco soupeř zachoval chladnou hlavu, to rozhodlo zápas. Ačkoliv máte hodně zkušeností, tak se to někdy stává.