Nechtějí s námi trénovat, říká otec sester Fruhvirtových. Česká konkurence je fanatická

- Jakub Slunečko

Do super konkurenčního prostředí českého tenisu vletěly jako tsunami sestry Fruhvirtovy. Lindě je čtrnáct let, Brendě dokonce teprve dvanáct. I tak mladší ze sester málem způsobila šok, když na Tenisové extralize nebyla daleko od skalpu Kateřiny Siniakové. O dcerách a jejich tenisovém růstu promluvil v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět jejich otec a zároveň manažer Hynek Fruhvirt.

Po dvě a půl hodiny nervozně pochodoval kolem kurtu, kde jeho dvanáctiletá dcera statečně bojovala s Kateřinou Siniakovou – stabilní členkou elitní světové padesátky. Bylo z toho skoro pořádné překvapení, když Brenda Fruhvirtová málem slavnou soupeřka porazila.

Ve třetím setu měla deset brejkbolů. Když ale neproměnila ani jeden z nich a nakonec padla v rozhodující sadě 5:7, otec Hynek si posteskl: „Zatím oběma našim holkám dělá problém proměňování šancí, které si vypracují. Doufám, že si z toho vezmou ponaučení do dalších zápasů.“

I tak ale Hynku Fruhvirtovi třesou kolemjdoucí rukou za to, jakým skvělým tenisem se jeho dcery v tak mladém věku prezentují. Už dnes jsou obě mladé tenistky galaxie daleko před většinou svých stejně starých soupeřek. Ve věku, kdy většina vrstevnic jen přehazuje oblouky síť, práská Brenda do míčku neuvěřitelnou silou. I taková hvězda jako Kateřina Siniaková se často jen marně natahovala po winneru z rakety dvanáctileté tenistky.

A to dokonce hrála Brenda Fruhvirtová ještě se zvrtnutým kotníkem z druhého setu. Nic ale na sobě nedala znát. Jen po zápase připustila: „Hrozně to bolí, ale snad budu moct zítra zase hrát.“ Psychická odolnost je jednou z vlastností, kterou na ní otec Hynek vyzdvihuje nejvíc.

Chybí nám zápasy i tréninky

I když se na extralize ukazuje, že jak Brenda, tak i o dva roky starší Linda už se dokážou vyrovnat takřka dvakrát starším soupeřkám ze světové špičky, je to pro ně bohužel vzácná příležitost.

Vzhledem k nešťastně nastaveným věkovým omezením může hrát starší Linda příští rok jen několik dospělých turnajů a mladší Brenda vůbec žádné. Otec Hynek Fruhvirt se tak právem obává o to, aby kvůli špatně nastaveným pravidlům nebyl zastaven tenisový růst jeho talentovaných dcer.

Na to ostatně před tím doplatila třeba i Marta Kosťuková. Ukrajinská tenisová hvězdička loni už v patnácti letech hrála třetí kolo Australian Open. Se svým věkem ale nemohla poté hrát dostatek dalších seniorských turnajů a její kariéra se tím přibrzdila.

Další problém je v tom, že talentované sestry Fruhvirtovy se nedostanou ani k tréninkům s těmi nejlepšími. Důvod? České top hráčky prostě jejich nabídky odmítají. „Holky to nesnáší dobře, hodně je to mrzí, když s nimi odmítají trénovat,“ připustil Hynek Fruhvirt. „Na druhou stranu jsou pak o to víc motivované je porazit,“ dodal s úsměvem. Nedělní úchvatná bitva dvanáctileté Brendy Fruhvirtové toho byla důkazem.

Kde hledat důvod? Na vině je nejspíš obrovsky konkurenční prostředí českého tenisu. O sestrách Fruhvirtových už se dost hlasitě šušká a žádná z top hráček si je nechce moc připustit k tělu. V tom je situace nejspíš trochu jiná oproti mužům. Třeba Tomáš Berdych byl znám tím, že i v těch nejlepších letech neváhal trénovat s mladými českými juniory.

„Konkurence v českém tenisovém prostředí přechází ve fanatismus. Už jsme si ale zvykli,“ řekl otec tenisových sester Fruhvirtových a dodal, že zábrany se daří postupně odbourávat: „První vlaštovky už se objevily a vážíme si toho.“

Starší Linda třeba loni dělala sparing tenisovým hvězdám v Praze na J&T Banka Prague Open a potom trénovala s fedcupovým týmem.

Obě sestry teď nutně potřebují podobné příležitosti – měřit síly se staršími a lepšími hráčkami, aby se jejich vývoj nezabrzdil. I to zdůrazňuje Hynek Fruhvirt, jehož cílem na příští sezonu je najít pro obě dcery co nejvíce takových příležitostí.

Pomohlo by možná i to, kdyby se pro Lindu a Brendu našel trenér – momentálně totiž obě hlavního kouče hledají.


Galerie