Ségry ze základky straší zkušené soupeřky. Proti sobě ale Fruhvirtovy hrát nechtějí

- Radek Štohl

Všichni si o nich teď povídají. To po nedělním zápase extraligy prohlásila Kateřina Siniaková, jež svedla třísetovou bitvu s teprve dvanáctiletou Brendou Fruhvirtovou. Ta je společně se čtrnáctiletou sestrou Lindou považována za velký příslib českého tenisu. Obě sestry si navzájem pomáhají a jsou velké kamarádky, ale proti sobě na kurtu nemají slitování. „Když vyhrávám, tak se Linda vzteká,“ směje se Brenda Fruhvirtová.

Teď však hrají za jeden tým – v Tenisové extralize hájí barvy Jihlavy a nepřestávají udivovat a někdy až šokovat o dost zkušenější soupeřky. V semifinále nejdřív čtrnáctiletá Linda výrazně trápila hráčku čtvrté stovky Anastasii Zaryckou. K velmi překvapivé výhře jí však nestačilo ani vedení 4:2 40:0 při vlastním podání. Se zkušenější soupeřkou prohrála 4:6, 6:2, 6:7(1).

O chvíli později se na kurtu číslo jedna představila její mladší sestra. Dvanáctiletá Brenda se postavila grandslamové šampionce a stabilní hráčce top 50 Kateřině Siniakové. Diváci se nestačili divit, když Brenda Fruhvirtová vyhrála první sadu 6:3. „Překvapení to pro mě nebylo. Neměla jsem co ztratit a hrála jsem dobře,“ culila se dvanáctiletá slečna s nezvykle dělovými údery.

Po neúspěšné druhé sadě 2:6 nevyužila mladá hráčka v závěrečném setu deset brejkbolů a se Siniakovou nakonec smolně padla 5:7.

Ani to však mladým tenistkám náladu nezkazilo. Po dvou a půl hodinách náročného tenisu hned sestra Linda běžela obejmout poraženou Brendu. A už bylo zase dobře. „Ve všem si pomáháme. Rozehráváme se spolu, hodně spolu teď trénujeme. Vypomáháme si mimo kurt. Máme dobrý vztah,“ rozpovídala se bezprostředně po konci zápasu Linda.

Jakmile však proti sobě zkouší hrát na body, tak se nešetří. „Moc to radši neděláme. Dáme například desítku, tiebreak nebo soutěž,“ pokračovala. „Když vyhrávám, tak se vzteká. Nebudu to radši rozebírat,“ doplnila s pobaveným výrazem Brenda.

„Pokud spolu proti sobě nemusí hrát zápas, tak to funguje bezvadně. Jakýmkoliv zápasem to ale končí,“ usmíval se souhlasně jejich tatínek Hynek. 

Obě sestry jsou sice pořád na základní škole, už teď se ale řadí k hráčkám, kterým se předvídá velká budoucnost. Mimo jiné to prokázaly na srpnovém Mistrovství světa družstev do čtrnácti let, kde společně s Nikolou Bartůňkovou získaly zlato. Která z nich však má větší potenciál?

„Když řeknu já, doma bude problém. Kdybych řekla ona, tak by to zase vypadalo, že nemám žádné sebevědomí,“ rozesmála se starší ze sester. Vážnějším tónem pak pokračovala. „Máme na to obě. Každá ale hrajeme trochu jinak. Brenda není tak nervózní, je více v klidu. Je fakt dobrá. Čas ukáže.“

Pokud obě budou pokračovat v rychlém progresu, mohly by se po sestrách Plíškových a Pantůčkových stát další sourozeneckou dvojicí, která proti sobě či spolu ve čtyřhře nastoupí na okruhu ITF, potažmo WTA. „Jsme na to připravené. Říkám si, že až se to stane, tak aspoň jedna z nás půjde do dalšího kola, což je fajn,“ bere celou záležitost pozitivně Linda.