Na kurtu nám to šlape, pochvalují si Šafářová s Mattekovou-Sandsovou spolupráci

- Daniel Kubelka

Téhle dvojce to prostě na kurtu šlape. Lucie Šafářová s Bethanie Mattekovou-Sandsovou za půldruhého roku společného působení vybojovaly již třetí grandslamovou trofej. Ve finále letošního US Open to ale dlouho se šancemi téhle sympatické dvojice nevypadalo příliš dobře.

Česko-americký pár prohrál úvodní sadu zápasu proti francouzskému duu Garciová, Mladenovicová 2:6 a ani ve druhém setu se pro něj utkání nevyvíjelo příliš dobře. Matteková-Sandsová však se svou parťačkou neztrácely naději.

„Měly jsme trochu pomalejší rozjezd, ale musím smeknout před našimi soupeřkami. Začaly opravdu skvěle, výborně servírovaly, hrály perfektně voleje i returny. Nepropadaly jsme ale panice, ať bylo skóre jakékoliv. Stále jsme byly pozitivní,“ uvedla na pozápasové tiskové konferenci jedenatřicetiletá Američanka.  

Ačkoliv se jednalo o finále jednoho z největších turnajů sezony, ani tak se obě hráčky nezapomněly na dvorci tenisem také bavit. „Na kurtu jsme si to užily. Myslím, že Lucka dnes měla o něco více energie než já. Držela mě a dodávala mi sílu,“ uvedla Matteková-Sandsová na adresu své české spoluhráčky a pokračovala. „Ale tak to mezi dobrými přáteli chodí. Někdy pak stačí jen pár míčků a celý zápas se může rázem otočit.“

Jak už jsme uvedli v úvodu, obě hráčky spolu dokázaly vyhrát již tři grandslamové turnaje. Po Australian Open a Roland Garros v loňském roce, se po více než roční pauze dočkaly trofeje také z dalšího grandslamu, letošního US Open. Že to mezi oběma hráčkami klape, tak nemůže být nejmenší pochyb.

„Chemie mezi námi funguje perfektně. Skvěle se doplňujeme, herně jsme si sedly,“ popsala Lucie Šafářová fakt, který je dobře vidět při pohledu na obě hráčky na kurtu.

Obě hráčky se daly dohromady na začátku loňského roku, krátce před startem úvodního grandslamu sezóny v Melbourne. Jak Lucie Šafářová, tak Bethanie Matteková-Sandsová ale shodně uvádějí, že se tak trochu jednalo o dílo náhody.

„Bylo to rande naslepo. Ani jedna jsme neměly partnerku pro Australian Open. Já jsem navíc neměla odehráno příliš deblů, takže jsem neměla potřebný žebříček. Lucka mi dala šanci,“ uvedla se smíchem Američanka, která se tehdy na kurty vracela po zranění.

Šafářová se před loňským Australian Open chtěla s novou spoluhráčkou rozehrát, ta už však měla jiné plány. „Nikdy předtím jsme spolu nehrály. Zeptala jsem se Bethanie, jestli si před Australian Open zahrajeme v Sydney. A ona jen řekla „Ne, už jsem domluvená se Saniou“. No a pak jsme Australian Open vyhrály,“ dodala s úsměvem sympatická rodačka z Brna.

Letošní finále US Open však přeci jen bylo něčím ozvláštněné. Hrálo se 11. září, tedy na den přesně patnáct let po sérii teroristických útoků ve Spojených státech. Především pak pro Bethanii Mattekovou-Sandsovou tak byl finálový duel opravdu speciální.

„Je to skvělé vítězství. Moc si to užíváme. Tím, že se hrálo 11. září, je to pro mě hodně emotivní,“ dodala k vítězství v tento pro všechny Američany smutný den v jejich dějinách.