Wawrinka králem New Yorku, ve finále udolal světovou jedničku Djokoviće

- Daniel Kubelka

Švýcarský tenista Stan Wawrinka vybojoval třetí grandslamovou trofej kariéry. Ve finále US Open přehrál světovou jedničku Novaka Djokoviće ve čtyřech setech 6:7(1), 6:4, 7:5 a 6:3. Srbský tenista ve čtyřhodinové bitvě kromě svého soupeře bojoval i se svým zdravím, se Švýcarem prohrál i druhý duel ve finále některého z grandslamů.

Do posledního utkání letošního US Open vletěl Djoković jako uragán. Srbský tenista získal úvodní tři hry čtyřiadvacátého vzájemného souboje, za zmínku stojí především druhým gem, kdy při servisu Wawrinky otočil stav 15:40 a získal rychlý brejk. Když pak v sedmé hře světová jednička navýšila své vedení čistou hrou již na 5:2, asi nikdo nepochyboval o rychlém konci úvodní sady. Wawrinka se však nevzdal.

Třetí hráč světového žebříčku v osmém gemu odvrátil úvodní dva setboly soupeře a když následně napotřetí prorazil servis Djokoviće, byl zpátky ve hře o první sadu finálového duelu. Vyrovnaný stav nakonec vydržel až do konce a o vítězství úvodního setu musel rozhodnout až tiebreak, který byl až nečekaně rychlý. Srb v něm totiž povolil Wawrinkový jediný bod a ujal se tak vedení v zápase.

Jedenatřicetiletý Švýcar ale po prohraném prvním setu hlavu nesložil. Ve čtvrtém gemu druhé sady prolomil servis Djokoviće, ačkoliv již prohrával 15:40. Dvanáctinásobný grandslamový vítěz sice mohl vzápětí získat ztracené podání zpět, jenže ani tři brejkboly mu k tomu nestačily. Wawrinka po skvělém obratu potvrdil brejk a zvýšil na 4:1.

Tak snadné to ale pro rodáka z Lausanne být nemělo. Djoković totiž v sedmém gemu Wawrinku brejknul a následně čistou hrou dorovnal na 4:4. Na obrat v setu už to ale nestačilo. Švýcarský tenista totiž bez ztráty fiftýnu znovu získal vedení, které po dalším zisku Srbova servisu v desátém gemu přetavil ve vítězství ve druhém setu v poměru 6:4.

Začátek třetí sady nabídl drama hned v jeho samém úvodu, obhájce loňského prvenství na US Open Djoković ale nevyužil tři brejkboly v prvním gemu a záhy přišel trest, když Wawrinka hned úvodní šanci na zisk podání soupeře využil. Nebyl by to ale Djoković, kdyby za stavu 0:3 set zabalil. V páté hře se dostal i ze stavu 15:40 a po brejku smazal ztrátu podání ze začátku sady.

Oba hráči si pak s většími či menšími obtížemi drželi podání až do koncovky třetího setu. V ní si lépe vedl Stan Wawrinka, který za stavu 6:5 znovu připravil „Djokera“ o servis a po výsledku 7:5 překlopil vedení v zápase na svou stranu.

Tento okamžik jakoby se stal jedním z rozhodujících pro osud celého utkání. Nabuzený Švýcar totiž získal první tři hry čtvrtého setu, během kterého se hned v jeho úvodu Djoković s bolestivým výrazem ve tváři chytil za levé stehno. Srb poté dokázal snížit na 1:3 a po medical timeoutu, kdy si nechal ošetřit prsty na obou nohou vybojoval tři brejkboly, na další snížení to ale nestačilo. Wawrinka totiž těžkou situaci ustál a pomalu, ale jistě mířil za vítězstvím. Za stavu 5:3 pak při vlastním podání druhým mečbolem ukončil celý zápas a po výhře ve čtyřech setech ovládl čtvrtý grandslam letošní sezóny!

Wawrinka po vítězství na Australian Open v roce 2014 a loňském Roland Garros, získal tak třetí trofej do grandslamové sbírky. V ní mu chybí již pouze titul ze slavného londýnského Wimbledonu. Švýcarský tenista si triumfem na US Open rovněž zajistil místo na závěrečném Turnaji Mistrů a také si upevnil třetí příčku žebříčku ATP před Rafaelem Nadalem.

US OPEN - finále mužské dvouhry

Stan Wawrinka - Novak Djoković  6:7(1), 6:4, 7:5, 6:3

Ohlasy po zápase

Stan Wawrinka: „Je to neuvěřitelné. Když jsem do New Yorku přijel, na triumf jsem vůbec nepomýšlel. Snažil jsem se vyhrát pokaždé, když jsem vstoupil na kurt. Proti Novakovi jsem do toho dal úplně vše. Atmosféra a diváci dnes večer, to bylo něco, co jsem dosud nikdy nezažil. Bylo to nádherné.“

Novak Djoković: „Stan byl dnes lepším hráčem, byl na tom psychicky o něco lépe. Hrál tak, jak chtěl. Já jsem měl možná trochu smůly v těch rozhodujících momentech.“