WTA

Bartyová nejlepší hráčkou roku. Češky na celkové vítězství nedosáhly

- Jan Havlovic

Organizace WTA oznámila vítězky jednotlivých anket za uplynulou tenisovou sezonu. Hlavní cena patři Australance Ashleigh Bartyové, která byla vyhlášena nejlepší hráčkou roku. Cenu nováčka sezony obdržela Bianca Andreescuová z Kanady. V závěrečné anketě WTA figurovaly i tři Češky – Karolína Plíšková, Barbora Strýcová a Karolína Muchová, ale ani jedna se celkového vítězství nedočkala.

Australanka Ashleigh Bartyová byla vyhlášena na základě hlasování novinářů nejlepší hráčkou uplynulé tenisové sezony. Třiadvacetiletá tenistka získala na French Open premiérový grandslamový titul a triumfovala také na závěrečném Turnaji mistryň. Zároveň se stala první Australankou od roku 1976, která se dostala na pozici světové singlové jedničky.

V konkurenci čtyř letošních grandslamových vítězek neuspěla Karolína Plíšková. Světová dvojka se dostala do závěrečné nominace již potřetí, ale ani v tomto případě nepřetavila nominaci v celkové vítězství. 

O ocenění nejlepšího nováčka uplynulé sezony usilovala Karolína Muchová, která však stejně jako Plíšková doplatila na tvrdou konkurenci. Česká tenistka vstupovala do sezony na 141. místě a po vynikajících výkonech se katapultovala na 21. pozici, ani to však na výhru v této anketě nestačilo.

Muchovou připravila o celkové vítězství Kanaďanka Bianca Andreescuová, která zakončila snovou sezonu na pátém místě světového žebříčku a na US Open získala premiérový grandslamový titul.

Třetí Češkou v závěrečných anketách WTA byla Barbora Strýcová. Wimbledonská šampionka však vyšla s tchajwanskou parťačku Sie  naprázdno. Nejlepším deblovým párem roku se totiž staly Francouzka Kristina Mladenovicová s Maďarkou Timeou Babosovou, vítězky Turnaje mistryň a Roland Garros.

Největší průlom zaznamenala podle novinářů Američanka Sofia Keninová a ocenění za comeback roku obdržela Švýcarka Belinda Bencicová. Organizace WTA oznámila rovněž vítězku ankety „Jerry Diamond Aces“, kterou se stala Nizozemka Kiki Bertensová za příkladnou propagaci tenisu směrem k fanouškům a médiím.

Hráčka roku – Ashleigh Bartyová (AUS)
Nováček roku – Bianca Andreescuová (CAN)
Nejlepší deblový pár roku – Kristina Mladenovicová (FRA), Timea Babosová (HUN)
Největší průlom roku – Sofia Keninová (USA)
Comeback roku – Belinda Bencicová (SUI)
Jerry Diamond Aces – Kiki Bertensová