Šafářová s Mattekovou-Sandsovou slaví po fantastickém obratu třetí společný grandslamový titul!

- Filip Lefenda

Lucie Šafářová s Bethanie Mattekovou-Sandsovou slaví třetí společný titul z turnaje velké čtyřky! V dramatickém finálovém utkání byl česko-americký pár za stavu 4:5 ve druhém setu při podání soupeřek blízko prohry, nakonec se však postaral o velkolepý obrat a dokázal francouzské nasazené jedničky Caroline Garciaovou s Kristinou Mladenovičovou udolat ve třech setech! Po loňských výhrách v Melbourne a Paříži tak bude moci „Team Bucie“ na příštím Wimbledonu zaútočit na kariérní grandslam!

První sada měla od počátku jednoznačný průběh. Turnajové jedničky působily na kurtu sebejistě, zatímco česko-americký pár se potýkal s nízkou úspěšností prvního podání. Brejk se tak zrodil hned v úvodním gemu, kdy míč uváděla do hry Matteková-Sandsová. Francouzky následně krádež servisu potvrdily. Při podání Šafářové se ve třetí hře podařilo dvanáctému nasazenému páru snížit, jenže favoritky následně bez problémů opět odskočily a v páté hře dokonce opět prolomily podání americké hráčky. Horší pár mohl ihned reagovat rebrejkem, jenže duo svých premiérových brejkbolů nevyužil. Garciaová s Mladenovičovou tak byly od zisku prvního setu vzdáleny jen jednu hru, kterou na své konto přidaly v osmé hře, když proměnily druhý setbol.

Druhý set měl již podstatně vyrovnanější průběh. Oba páry si až do stavu 4:4 držely svá podání, přičemž jediný brejkbol byl k vidění v páté hře při podání Šafářové s Mattekovou-Sandsovou. Obě tenistky jej ještě tehdy odvrátily, v devátém gemu se ale dostaly na servisu do ještě nepříznivější situace, když prohrávaly 15:40. Druhá brejková možnost v této hře už je skutečně stála podání a favoritky šly po krátké pauze podávat na vítězství v utkání. Česko-americký pár se ale nevzdal a ve velkém stylu si čistou hrou vzal ztracený servis okamžitě zpět! Posléze se „Team Bucie“ dostal do vedení 6:5, za kterého měl na returnu dokonce setbol, třetí hru v řadě za sebou ale nezískal. Rozhodnout tak musela zkrácená hra, ve které měla domácí hráčka společně s brněnskou rodačkou neustále navrch. Při vedení 6:3 měly Bethanie s Lucií hned tři setboly. První dva dokázaly Francouzky na podání odvrátit, třetí už se jim ale stal osudným.

Zatímco v předchozích dvou deblových finále stačily k určení vítěze dvě sady, u žen se tak muselo rozhodovat až v té třetí. Šafářová s Mattekovou byly viditelně nabuzené a svou psychickou výhodu dokázaly přetavit v bleskový brejk, který následně stvrdily i na servisu. Francouzky dokázaly po zbytek setu vždy snížit na rozdíl gemu, aby soupeřky bez jakýchkoliv potíží vždy zase odskočily. K vidění již nebyl ani jeden brejkbol, a tak si pro titul dokráčelo po výsledku 6:4 ve třetím setu duo Lucie Šafářová, Bethanie Matteková-Sandsová!

To má v tuto v tuto chvíli na svém kontě již tři grandslamové tituly, když po loňských úspěších na Australian Open a Roland Garros nyní triumfovalo také v New Yorku. Před oběma hráčkami tak stojí mimo jiné nová výzva – dokonat zisk kariérního grandslamu na Wimbledonu.