Plíšková s novým trenérem piluje zbraně. Jak chce trefit velký úspěch?

- Jakub Slunečko, Marek Bartošík

Vyjde to příští rok? Karolína Plíšková se několikrát přiblížila grandslamovému titulu, zatím jí ale některá z významných trofejí ve sbírce chybí. Ke svým dalším pokusům si do týmu přibrala známého kouče Daniela Vallverdua. „Dani má za sebou vynikající výsledky. Pracuje tvrdě a o tenise toho ví strašně moc,“ popsala Venezuelana v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět Plíšková.

Nová tenisová sezóna se nezadržitelně blíží a světová dvojka Karolína Plíšková vyhlíží další úspěchy. Vítězka čtyř letošních turnajů (Brisbane, Řím, Eastbourne, Čeng-čou) se aktuálně chystá na start dalšího ročníku WTA na oblíbeném ostrově Tenerife.

„Příprava zatím probíhá dobře. Tréninky jsou hodně intenzivní, únava je velká. Počasí je tady ale výborné, prostředí krásné, a tak se to zvládá lépe,“ informovala v rozhovoru pro Tenisový svět Plíšková, jíž bude v nové sezóně pomáhat třiatřicetiletý Daniel Vallverdu. Venezuelan dosud trénoval pouze muže, mezi nimi i Andyho Murrayho a Tomáše Berdycha.

Jakým směrem mířily první kroky spolupráce s novým trenérem?
Řekli jsme si každý svůj pohled, vycházeli jsme i z důkladné analýzy mé hry. Postupně se snažíme pracovat na konkrétních prvcích a zároveň i na zbraních.

Proč vlastně Daniel Vallverdu?
Má za sebou vynikající výsledky, navíc pracoval s Azuzem Simcichem (chorvatský kondiční trenér Karolíny Plíškové, pozn. red.). Znají se a díky tomu vědí, jak skloubit kondiční přípravu s tou tenisovou. Dani ví o tenisu strašně moc a pracuje tvrdě.

Berete jako přednost, že Vallverdu dosáhl skvělých úspěchů jako trenér mužů?
To se teprve uvidí. Samozřejmě, že práce na WTA bude v lecčem jiná než s muži. Nicméně věřím, že mi může v tréninku i v přípravě na zápasy hodně dát.

Spolupracujete i s Olgou Savčukovou. Jak budou mít s Danim rozdělené role?
Dani má rodinu, navíc se ještě bude několik týdnů z příštího roku věnovat Stanu Wawrinkovi. Logicky nemůže být na všech turnajích, což bych ostatně ani nechtěla. Olga bude jeho prodlouženou rukou. Domlouvají se společně na tréninkovém plánu a podobně.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Only some easy tennis this morning?? #freshnomore

Příspěvek sdílený Karolina Pliskova (@karolinapliskova),Pro 6, 2019 v 4:02 PST

Po konci spolupráce s vaší bývalou trenérkou Conchitou Martínezovou jste zmínila, že se chcete ještě posunout. Můžete být, prosím, konkrétnější?
Chci posunout úroveň své hry, odstranit některé slabiny a pracovat na silných stránkách. Rovněž se chci lépe připravit na velké turnaje.

Prvním z nich bude grandslamové Australian Open. Jak se do Austrálie, kde se vám tradičně daří, těšíte?
Austrálie patří k mým oblíbeným částím sezóny. Těším se moc a doufám, že se mi povede navázat na loňské výsledky (Plíšková loni ovládla turnaj v Brisbane, posléze uhrála semifinále na Australian Open, pozn. red.).

Jaké jsou vaše hlavní cíle do nadcházející sezóny?
Měřítkem úspěchu pro mě vždy byla účast na Turnaj mistryň, což se mi v posledních letech dařilo (Plíšková se kvalifikovala už čtyřikrát v řadě, pozn. red.). Do každého roku jdu také s tím, abych vyhrála něco velkého.