Andreescuová na vrcholu! Jak kanadská kometa přepsala historii své země?

- Jan Vojkůvka

Bianca Andreescuová se dočkala dalšího velkého úspěchu, když získala ocenění nejlepšího sportovce Kanady za rok 2019. Vítězka letošního US Open se stala první osobou z tenisového prostředí, která v devětasedmdesátileté historii uspěla.

Předchozích 78 ročníků nejprestižnějšího ocenění pro kanadské sportovce, Lou Marsh Award, nikdy nepřineslo podobný úspěch pro místní tenis. Až Bianca Andreescuová prolomila čekání bílého sportu v hlasování o nejlepšího sportovce země javorového listu.

Třináctkrát se radoval lední hokej, devětkrát krasobruslení, osmkrát plavání či sedmkrát atletika. Mezi vítězi byli i golfisté, jachtaři, rychlobruslaři, fotbalisté, baseballisté, či dokonce jeden bobař, žokej, zápasník nebo akrobatický lyžař.

Kdy jindy by však měl někdo z tenisového prostředí pozvednout cenu nad hlavu, než právě letos? Andreescuová začínala sezonu ve druhé stovce světa, vyhoupla se až na čtvrté místo světa, vyhrála 48 z 55 zápasů, ovládla US Open, velké turnaje v Torontu a Indian Wells, a také menší podnik v Newportu...

„Jsem za tuhle cenu tak vděčná! Vůbec jsem to nečekala a být první tenistkou, jež kdy vyhrála, je ještě víc neuvěřitelné,“ radovala se Andreescuová z ocenění sportovce roku. „Žádný z mých úspěchů by nebyl možný, kdyby nebylo podpory celé Kanady. V tomto roce je přitom tolik sportovců, co by si alespoň kousíček této ceny zasloužili. Všichni se navzájem motivujeme.“

Kanadská kometa, jež si i přes vleklé problémy se zdravím, kvůli kterým vynechala téměř celou antukovou a poté kompletní travnatou sezonu, vydělala na turnajích přes 6,5 milionů dolarů (patří mezi 10 nejvýdělečnějších tenistů sezony), zahájí nový ročník na turnaji v Aucklandu.