Deblový šampion Jamie Murray: S Brunem máme stejné cíle, Andy mě na kurtu neposlouchá

- Filip Lefenda

Čerstvý grandslamový vítěz ve čtyřhře Brit Jamie Murray, starší bratr singlové světové dvojky Andyho, si pochvaluje spolupráci se svým brazilským parťákem Brunem Soaresem, se kterým na kurtech ve Flushing Meadows získal svůj už druhý letošní titul z turnaje velké čtyřky. Skot dokonce v rozhovoru přiznal, že si na kurtu rozumí s Jihoameričanem o poznání lépe než se svým úspěšnějším bratrem.

Po lednovém triumfu na Australian Open, kde ve finále přemohli Radka Štěpánka s Kanaďanem Nestorem, přidali Jamie Murray s Brunem Soaresem do své sbírky další grandslamový úspěch. Ve finálovém klání proti španělskému páru Carreno-Busta/Garcia Lopez na dvorci Arthura Ashe jasně dominovali a pohodově si po setech 6:2 a 6:3 dokráčeli pro titul.

Vítězstvím v New Yorku si duo zajistilo možnost ucházet se v závěru letošní sezóny o post světových jedniček. Ještě před dalšími turnaji však čeká na Murrayho na konci příštího týdne semifinálové daviscupové střetnutí proti Argentině, kde v barvách Velké Británie do deblu nastoupí zřejmě opět po boku svého bratra Andyho. S tím hrál letos již v prvním kole proti Japonsku, Nišioku s Učijamou tehdy zdolali hladce ve třech setech. Na nedávných olympijských hrách v Riu však bratři senzačně vypadli již v prvním kole, když nestačili na domácí pár Bellucci/Sa.

Ačkoliv tedy bratři Murrayové dokázali pro Velkou Británii vybojovat vloni Davisův pohár po dlouhých 79 letech a letos mají možnost tento úspěch obhájit, Jamie považuje párovou chemii ve spojení se Soaresem za podstatně silnější. „Je pro mě snazší hrát s Brunem, více spolu komunikujeme,“ nechal se slyšet čerstvý grandslamový šampion, který pokračoval: „Andy je skvělý hráč, ale s Brunem jsme spolu každý den. Pracujeme na naší hře a neustále o ní můžeme diskutovat,“ přiznal třicetiletý rodák z Dunblane.

Ten v rozhovoru pro televizní stanici ESPN naznačil i to, že Andy má zkrátka na kurtu svou hlavu. „S Brunem je všechno jednoduché. S Andym to tak vždy není, protože dobří hráči si chtějí dělat věci po svém. Když jim řeknete, že potřebujete, aby zaservírovali nebo returnovali do určitých míst, ne vždy vás poslouchají. A to může být někdy problém,“ jmenoval další rozdíly ve spolupráci s oběma tenisty.

„S Brunem máme stejné cíle. Zažíváme nejlepší rok ve svých kariérách. Ani jeden z nás dříve nevyhrál grandslam a poté, co jsme spojili síly, máme najednou dva,“ připomněl Murray, který věří, že jeho partnerství se čtyřiatřicetiletým Brazilcem bude přinášet úspěchy i nadále.

„Já a Jamie jsme již dlouho dobří přátelé,“ promluvil na téma také Soares. „Je pro mě hrozně důležité rozumět si se spoluhráčem i mimo kurt, jinak by to nešlo. Zažíváme skvělý rok, avšak některé těsné zápasy jsme i prohráli, dokonce, i když jsme měli mečboly. Je skvělé, když po takovém utkání můžete jít společně na večeři a bavit se jako kamarádi,“ cení si spolupráce tenista z Belo Horizonte.