Ztráta pro Italy? ATP Cup nejspíš vynechá týmová dvojka

- Jan Vojkůvka

Italský tým se nejspíš bude muset během ATP Cupu, kterým bude otevřena nová sezona na mužském okruhu, obejít bez světové dvanáctky Fabia Fogniniho. Podle deníku Sportface by italská dvojka měla místo účasti v týmové soutěži být se svou manželkou Flavií Pennettaovou, s níž čeká narození druhého potomka.

Fognini oznámil už na začátku listopadu, že bývalá tenistka Pennettaová, jež se za něj provdala v roce 2016, by měla na přelomu prosince a ledna porodit druhé dítě šťastného italského páru. Po chlapci, jenž se narodil v roce 2017, čekají manžele svou první dceru.

Podle deníku Sportface je narození dcery důvodem, proč by měla světová dvanáctka vynechat blížící ATP Cup. Oficiálně však Fognini zatím tuto informaci nepotvrdil.

Pro italský tým by to byla výrazná ztráta na úvodním turnaji nové sezony. Fognini má za sebou životní sezonu, během níž se podíval i do elitní desítky světa a vyhrál antukové Masters v Monte Carlu. Závěr roku už mu tolik nevyšel. Po vyřazení v prvním kole US Open sice dokráčel do čtvrtfinále v Pekingu a Šanghaji, ale kontakt s první desítkou ztratil, když se neprosadil na menších turnajích ve Stockholmu a Basileji, ani na Masters v Paříži.

Italové mají na ATP Cup nominováni kromě Fogniniho ještě Mattea Berrettiniho, Stefana Travagliu, Simone Bolelliho a Paola Lorenziho. V případě absence Fogniniho by se na turnaj nejspíš dostal 96. tenista světa Salvatore Caruso, jelikož hráči, co jsou v žebříčku na lepším místě, původně zájem hrát ATP Cup nevyjádřili.

Italům zároveň nehrozí, že by v případě odhlášení Fogniniho přišli o svou účast na premiérovém ročníku ATP Cupu, jako se stalo Švýcarsku, kterému se odhlásil Roger Federer. Italská týmový jednička Matteo Berrettini se totiž turnaje zúčastní a pro kvalifikaci týmu je klíčový právě post světové osmičky a účastníka Turnaje mistrů.