Team Bucie útočí na třetí společný grandslamový triumf! Pokoří francouzské favoritky?

- Jan Vojkůvka

Krůček pod samotným vrcholem jsou Lucie Šafářová se svou americkou parťačkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Závěrečný hrací den na US Open obstará i finále ženské čtyřhry za jejich účasti proti světovým dvojkám a největším favoritkám turnaje - Francouzkám Caroline Garciové a Kristině Mladenovičové.

Reálně jsou Garciová s Mladenovičovou světové jedničky, jelikož pár Hingisová/Mirzaová se rozpadl, ale oficiálně jim prozatím nadále náleží pozice druhého páru světa a na česko-americké duo nečeká vůbec nic snadného.

Doposud spolu oba páry odehrály jen jeden zápas, letos ve finále antukového turnaje v Charlestonu, kde Francouzky vyhrály ve dvou setech 6:2, 7:5. Přesto důvěra v Šafářovou s Mattekovou-Sandsovou, které spolu pravidelně hrají od minulé sezony, je vysoká.

Je to i díky tomu, že s velkými finálovými zápasy mají své zkušenosti. V roce 2015 ovládly hned dva grandslamové tituly - na Australian Open a French Open. Závěr sezony však výrazně zkomplikovala nemoc, která Šafářové výrazně narušila jinak skvěle rozehraný rok a v podstatě ji nepustila pořádně na dvorce až do konce března letošního roku, kdy však obě hráčky společně ovládly Masters v Miami.

Přesto, určité zklamání z této sezony je jasné. Výpadky v prvních kolech na French Open a Wimbledonu výrazně pokazily Šafářové i Mattekové jejich žebříčková postavení, ale zdá se, že olympiáda, na níž obě hráčky urvaly svou medaili (Šafářová v deblu, Matteková v mixu), jim dodala dostatek sebedůvěry a na US Open už je to opět ten výborně sehraný pár, přezdívaný Team Bucie, který dokáže vyhrávat velké zápasy. Ztráta jediné sady v osmifinále je toho ostatně důkazem.

Garciová s Mladenovičovou jsou však hráčky, které prožívají úchvatný rok. Třiadvacetileté tenistky (Garciové je dokonce teprve 22 let a za měsíc oslaví další narozeniny) jsou výborné singlistky, ale ještě lepší deblistky.

Obzvlášť antuková část sezony, během níž vyhrály turnaje v Charlestonu, Stuttgartu, Madridu a zakončily ji triumfem na French Open, byla úžasná. Přesun na trávu a překvapivý konec už ve čtvrtfinále Wimbledonu však předznamenal určité problémy, které měly tuto dvojici potkat během léta. Pouze čtvrtfinále v Montrealu, první kolo na olympiádě a druhé kolo v Cincinnati prokazovalo určitou herní krizi, kterou obě tenistky procházely.

Na US Open však bylo vše zapomenuto a od úvodního zápasu zcela dominovaly dvorcům. Poradily si i s nově sestavenými páry Mirzaovou, Strýcovou a Hingisovou, Vandewegheovou, přes něž prošly až do finále během druhého týdne grandslamového turnaje.

Nyní se Šafářová, Matteková-Sandsová a Garciová, Mladenovičová utkají o titul v závěrečném grandslamu sezony. Budou se ze třetího společného titulu radovat hrářky z Teamu Bucie, nebo naopak svůj druhý letošní grandslam ovládnou francouzské mladice? Finále začíná v 18 hodin středoevropského času.