Chce náhradu! ITF by měla podporovat Pákistán, tvrdí její legenda

- Radek Štohl

S rozhodnutím ITF nebyl spokojený. Legendární hráč Pákistánu Khwaja Saeed Hai si postěžoval, že vedení Mezinárodní tenisové federace se mělo zachovat lépe, když přesouvalo daviscupový zápas jeho země proti Indii na neutrální půdu.

Uplynulý víkend se dodatečně hrál zápas o hlavní skupinu Davis Cupu. Utkání se původně mělo uskutečnit na půdě pákistánského Islamabadu, soupeř z Indie však požádal ITF o přeložení na neutrální půdu. Důvod byl prostý, daviscupový tým Indie se obával bezpečnostních problémů.

ITF nakonec přijalo požadavek Indie. Její soupeř se ještě dožadoval o zrušení neutrální půdy, což se ale minulo účinkem. Zápas se nakonec odehrál v Kazachstánu, do kterého neodjeli opory Ajsám Kúreší a Aqeel Khan.

Rozhodnutím byla především pobouřena legenda zdejšího tenisu Khwaja Saeed Hai. „Během posledních let se v Pákistánu odehrála řada utkání Davis Cupu, zásluhou čehož sem zavítalo mnoho zahraničních týmů. A všechny se bezpečně vrátily domů. Rozhodčí ITF a zástupci těchto zemí nám pokaždé poskytli pochvalné rekace, " řekl proti The News International bývalý hráč, který se jako první tenista své země podíval z kvalifikace do hlavní soutěže grandslamu.

„Pákistán se pokaždé snažil s Indií vytvořit přátelský vztah. Daviscupový tým Indie by navštívil Islamabad bez jakéhokoliv strachu. Myslím si, že byla zhacena příležitost pro zlepšení vztahů mezi těmito zeměmi. Apeluji na ITF, aby kompenzovala Pákistán za toto chybné a poškozující rozhodnutí. Domnívám se, že ITF by měla podporovat Pákistán," dodal.