Je čas jít dál. Wozniacká oznámila konec kariéry, loučit se bude v lednu

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička Caroline Wozniacká se už příští měsíc rozloučí s profesionálním tenisem. Dánská tenistka, jež v posledních dvou letech bojovala s revmatoidní artritidou a v červnu tohoto roku se vdala za bývalého basketbalistu Davida Leeho, stanovila jako dějiště své rozlučky Australian Open.

Wozniacká symbolicky uzavře svou kariéru na místě, kde v roce 2018 získala svůj jediný grandslamový titul.

„Profesionálně hraji od svých 15 let a během této doby jsem prožila úžasnou první kapitolu svého života,“ napsala na sociálních sítích. „Se ziskem 30 titulů na okruhu WTA, postu světové jedničky na 71 týdnů, vítězství na Turnaji mistryň, účastí na třech olympijských hrách, kdy jsem mohla nést i vlajku svého rodného Dánska, a vítězstvím na Australian Open jsem dosáhla všeho, o čem bych na kurtu mohla snít,“ vyjmenovala své úspěchy Wozniacká.

Dánka se rozhodla skončit už ve svých 29 letech, tedy ve věku, kdy spousta tenistek ještě na ukončení kariéry zdaleka nepomýšlí. Před Wozniackou však jsou, jak sama podotkla, nové výzvy.

„V posledních měsících jsem zjistila, že je víc věcí, které chci v životě ještě dokázat, a to mimo kurt. Svatba s Davidem byla jedním z cílů. Ráda bych založila rodinu, dál cestovala po světě a pomohla zvýšit podvědomí o revmatoidní artritidě. To jsou hlavní cíle, co mě ženou dopředu,“ podotkla Dánka.

Právě tuto zákeřnou nemoc u Wozniacké lékaři diagnostikovali v průběhu roku 2018. Wozniacká přiznala, že měla mnohdy problémy vstát z postele nebo třeba jen zvednout ruce nad hlavu. Přesto s nemoci bojovala přes rok jako sportovkyně, což je neskutečně obtížný úkol.

Tenistka, která se do čela žebříčku vyhoupla v roce 2010 a kromě vítězství na Australian Open byla také dvakrát ve finále US Open, se rozloučí v lednu v Melbourne.

„Chci oznámit, že odchod z profesionálního tenisu provedu na Australian Open v lednu. Nemá to ale nic společného s mým zdravím,“ upozornila. „A také to není sbohem, těším se, až budu svá nová dobrodružství sdílet s vámi se všemi,“ napsala směrem k fanouškům s tím, že bude nadále velmi aktivní na sociálních sítích.