Smutek necítím, jsem na sebe hrdá, usmívala se Plíšková na tiskové konferenci

- Jan Vojkůvka

Životní turnaj na US Open sice ziskem prvního grandslamového titulu oslavit nemohla, přesto za účinkováním Karolíny Plíškové zůstávají zejména pozitiva. Poprvé v kariéře prolomila svou grandslamovou smůlu, poprvé v kariéře se dostane na šesté místo světa. Na to hlavní poprvé si ale bude muset ještě počkat. „Smutek necítím,“ potvrdila však na tiskové konferenci po finálovém utkání.

Bylo to velké drama, Karolína Plíšková byla blízko dotažení senzační jízdy na US Open až k samému vrcholu, ale rozhozenou Kerberovou "dorazit" nedokázala, ztratila nadějné vedení ve třetím setu a prohrála ve finále závěrečného grandslamu sezony 3:6, 6:4, 4:6.

Myslím, že jsem odvedla skvělou práci. Bylo to mé první grandslamové finále a byla jsem blízko vítězství. Ona byla více zkušená, což asi rozhodlo. Jsem na sebe hrdá, a kdyby mi někdo před turnajem řekl, že budu ve finále, tak to beru hned. Žádný smutek,“ usmívala se na tiskové konferenci po utkání Plíšková.

Nebyla jsem nervózní, ani nějak před zápasem,“ podotkla česká tenistka. „Na kurtu mi bylo fajn a já si zápas užila. Bylo to ale hodně náročné, hlavně fyzicky. Všichni víme, jak dokáže hrát, vrací spoustu míčků, tak jsem očekávala těžký zápas a nakonec jsem ve třetím setu byla velmi blízko, ale ona hraje opravdu dobrý tenis a není snadné ji porazit,“ hodnotila Plíšková, která ve třetí sadě vedla s výhodou brejku 3:1, ale nakonec prohrála 4:6.

Snažila jsem se být agresivní, ale to není vždy lehké. Nedělala jsem tolik bodů ze servisu, protože hrála na returnu dobře, moc nechybovala. Na každý bod musíte tlačit úder blízko k lajnám,“ vysvětlovala Plíšková náročnost zápasu proti budoucí světové jedničce Kerberové, která v pondělním žebříčku vystřídá Serenu Williamsovou na čele rankingu WTA.

Navíc Plíškové v utkání dělal problém levoruký styl soupeřky. „Nehrála jsem proti mnoha levačkám tady na turnaji a je to znát, pokaždé servírují do bekhendu, a moc s tím dělat nemůžete. Pak mají celý kurt otevřený. Levačka je třeba moje dvojče Kristýna, proti ní jsou to taky náročné zápasy,“ podotkla Plíšková. Na otázku, zda Kristýna sledovala její utkání, se Karolína usmála: „Myslím, že se nedívala. Ráno ji čeká zápas na turnaji v Číně a myslím, že spí.“

Nebylo snadné proti ní servírovat, většinu míčků vracela, nedělala jsem snadné body a z její strany to nebylo zas tak agresivním stylem, ale stále dokázala vracet míče a bylo pro mě náročné proti ní servírovat,“ mrzelo Plíškovou.

Hodně jsem chodila víc do kurtu, chodila jsem na síť. Měla jsem pocit, že od základní čáry neudělá žádnou chybu. Myslí, že jsem u sítě odvedla dobrou práci, hrála dobré voleje a udělala hodně bodů. Naneštěstí jsem neměla tolik šancí přejít k síti a myslím, že v poslední hře jsem něco pokazila,“ usmála se Plíšková, jíž závěrečný gem zápasu vůbec nevyšel a prohrála svůj servis čistou hrou.

Na každý pád, byl letošní grandslam ve Flushing Meadows průlomem v kariéře mladé české tenistky? „No, to nedokážu říct. Můžeme si o tom popovídat příští rok. Nepřemýšlím, co bude dál. Možná se něco změní. Prostě si z US Open vezmu všechna pozitiva a uvidíme,“ nechala si otevřená vrátka Plíšková.

Porazila jsem velmi dobré hráčky. Po výhře v Cincinnati jsem byla šťastná, že jsem vybojovala největší titul mé kariéry a říkala jsem si, 'OK, teď mohu prohrát v prvním nebo druhém kole na US Open',“ pousmála se Plíšková. „Ale byla jsem schopna přenést si formu ze Cincinnati sem, což není nikdy snadné, aby jste po dobrém turnaji hráli stejně i na tom dalším. Takže jsem šťastná, že se to podařilo. Mým cílem bylo dostat se přes první kola a dostala jsem se do finále. Jsem na sebe pyšná, nebudu přemýšlet nad porážkou, protože to bylo o pár míčcích. Chci si odsud odvést jen to pozitivní a stále se snažit zlepšovat,“ dodala na závěr tiskové konference.

Před závěrečnou částí sezony, kterou by měla Karolína Plíšková zakončit na turnaji mistryň, má výbornou výchozí pozici v podobě zajištěného šestého místa na světovém žebříčku. Navíc s ne tolik vydařenou první polovinou letošní sezony a spíše s průměrně odehraným koncem minulé sezony. Může Karolína v následujících měsících bojovat o ještě lepší pozice na žebříčku? Těšme se na následující asijskou sérii turnajů!