Federer potvrdil našlapaný program. O roku 2021 se odmítl bavit

- Jan Vojkůvka

Roger Federer bude mít pořádně našlapaný program v příští sezoně. Už osmatřicetiletý Švýcar se znovu vrátí na antuku, nedílnou součástí jeho programu bude Laver Cup a znovu zopakoval svou touhu hrát na olympijských hrách. Při zmínce o sezoně 2021 však zachoval podivné mlčení, kvůli kterému se vyrojila spousta spekulací. Může to snad být poslední sezona Rogera Federera v profesionálním tenise?

Ne, až tak vážné to podle všeho nebude. Federer, kterému bude v roce 2021 už 40 let, pouze nechce příliš předbíhat, což je i vzhledem k jeho pokročilému věku správné rozhodnutí. Na druhou stranu, jeho vyjádření na otázku, jaké jsou jeho dlouhodobé plány, přeci jen poodhalilo onen krutý vliv času. Ani nestárnoucí Federer není stroj.

„Sezona 2020 je naplánována, ale rok 2021... Nevím, protože je to ještě hrozně daleko,“ odvětila bývalá světová jednička a rekordman v počtu grandslamových titulů. „Ale samozřejmě, pokud bude šance hrát a všechno bude fungovat, tak proč ne? Pokud je rodina šťastná a zdravá, tak je vše v pořádku,“ dodal záhy, když se při jeho tiskové konferenci začali přítomní novináři nad Federerovou nejistotou podivovat.

„Víte, jak to chodí. Pokud je šťastná žena, je šťastný i život. Vše začíná tam. Až potom je stav těla a samotné výsledky,“ podotkl Švýcar, který přiznal, že příští sezona bude nejspíš pořádná horská dráha a nad sezonou 2021 ještě vůbec neuvažoval. „Zatím přemýšlím jen tak na rok dopředu.“

A jaká bude Federerova sezona 2020? Pořádně našlapaná. Byť se rozhodl vynechat ATP Cup, začne hodně zostra. Po grandslamu v Melbourne by si rád zahrál v Dubaji a na Masters v Severní Americe. A pak následuje antuková část sezony, k níž se vrátil už letos po dvouleté odmlce.

„Ano, budu opět hrát na antuce příští rok. Ale nebudu hrát kompletní antukovou sezonu,“ připomněl i omezený kalendář z uplynulé sezony, kdy nastoupil ke třem turnajům. Těch by v příští sezoně mohlo být i méně, spekuluje se také pouze o účasti na French Open. „Budu si potřebovat trochu odpočinout a potrénovat před French Open a poté rychlém přesunu na trávu. Pak je olympiáda a US Open,“ podotkl.

„Těším se na to. Doufám, že se mi vyhnou zranění, stejně jako letos,“ vyjádřil se Švýcar, který po turnajích v Severní Americe vyrazí na tradiční Laver Cup. Sezonu by pak opět rád zakončil v Basileji a na Turnaji mistrů, o Masters v Paříži se nezmínil.

„Můj program vypadá hodně nabitý, ale je podle mě dobře vybalancovaný a myslím, že bude fungovat velmi dobře. Věřím tomu,“ dodal.