Je libo kanára? Nadal letos zase naděloval ve velkém. Vede i nad největšími soupeři

- Marek Bartošík

Existují statistiky, v nichž Rafael Nadal poráží své největší rivaly Rogera Federera a Novaka Djokoviče. Jednou z nich je počet kanárů, tedy výsledek 6:0 v setu, které nadělil svým soupeřům. Španěl jich letos rozdal osm, celkově jich má na kontě už 108.

Víte, co mají společného Tomáš Berdych, Stefanos Tsitsipas, Jérémy Chardy, Nikoloz Basilašvili, Fernando Verdasco, Novak Djokovič, Daniil Medveděv a Daniel Evans? Všech osm těchto tenistů muselo v sezóně 2019 skousnout kanára (anglicky bagel) od Rafaela Nadala.

Aktuální světová jednička jich v kariéře rozdala už 108, čímž poráží Novaka Djokoviče (96) i Rogera Federera (95). Nejlepší v této statistice během open éry je nejspíše nedostižný Jimmy Connors (196). Na stupních vítězů najdeme ještě Guillerma Vilase (157) a Ivana Lendla (148). Nadalovi patří v celkovém pořadí osmá příčka, na sedmého Agassiho mu chybí právě sedm kanárů.

Nejúspěšnější „kanárovou“ sezónou Nadala byl rok 2008, kdy jich nadělil 12. Jedním počastoval ve finále Roland Garros i Rogera Federera. O jeden zářez méně zaznamenal v letech 2005 a 2013.

Ve čtyřech zápasech – všech na antuce – nyní třiatřicetiletý Španěl skolil svého protivníka dokonce dvěma kanáry – Juana Mónaca (Roland Garros 2012), Sergije Stachovského (Davis Cup 2013), Robbyho Ginepriho (RG 2014) a na začátku textu zmíněného Nikoloze Basilašviliho (RG 2017).

Další zajímavostí je, že Nadal tři zápasy, v nichž jeho soupeři schytali kanára, prohrál. Postarali se o to Gastón Gaudio (Buenos Aires 2005), Nikolaj Davyděnko (Dauhá 2010) a Jo-Wilfried Tsonga (Šanghaj 2015).