Boj od začátku roku. Djokovič zkusí překvapivý manévr na Nadala

- Marek Bartošík

Nová tenisová sezóna ještě ani nezačala a Novak Djokovič už si pro své příznivce i soupeře přichystal první překvapení. Druhý hráč světového žebříčku bude mezi ATP Cupem a Australian Open místo odpočinku startovat v Adelaide.

Především pro trio Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer platí, že týden před jakýmkoliv grandslamem raději šetří síly a přípravné turnaje vynechávají. Dvaatřicetiletý Djokovič se to však rozhodl v nadcházející sezóně 2020 změnit.

Srbský tenista bude hrát poprvé od roku 2009 ostrý turnaj bezprostředně před Australian Open, když se rozhodl startovat od 13. ledna v Adelaide, které se vrátilo na tenisovou mapu po jedenáctileté pauze.

Toto klání se přitom koná hned následující týden po premiérovém ročníku ATP Cupu, na němž bude Djokovič reprezentovat Srbsko. Po Adelaide bude na řadě Australian Open, na němž světovou dvojkou čeká obhajoba titulu.

A proč Djokovič na menším turnaji kategorie ATP Tour 250 startuje? Motivací mu může být boj o pozici světové jedničky. V Austrálii tradičně silný tenista ztrácí na Rafaela Nadala 840 bodů. Na ATP Cupu, kde se objeví i Nadal, jich může získat až 750. V Adelaide vítěz obdrží porci 250 bodů. V potaz se nicméně musí brát i Srbova obhajoba semifinále v Dauhá (90 bodů).

V Adelaide bude Djokovič, který své rozhodnutí zatím oficiálně neoznámil, největší hvězdou podniku. Spolu s ním přislíbili účast i domácí Alex de Minaur (18.) a devatenáctiletý Kanaďan Félix Auger-Aliassime (21.). Posledním vítězem byl v roce 2008 Michaël Llodra. Djokovič se z triumfu radoval o rok dříve. Tehdy to pro něho byl třetí titul v kariéře, nyní jich má na kontě 77.