Španělský olympijský sen? Muguruzaová chce složit superpár

- Jan Vojkůvka

Olympijské hry v Tokiu patří k vytyčeným cílům bývalé světové jedničky Garbine Muguruzaové. Touha po medaili je u této španělské tenistky obrovská a hodlá tomu podřídit mnohé. Dokonce i nastoupit do smíšené čtyřhry, ve které by si chtěla zahrát po boku Rafaela Nadala.

Nejlepší španělská tenistka současnosti se v roce 2020 zúčastní svých druhých olympijských her. Před třemi roky v Riu vypadla ve dvouhře v osmifinále a ve čtyřhře spolu s Carlou Suarez Navarrovou ve čtvrtfinále.

Na vytouženou medaili v Brazílii nedosáhla, a tak by šestadvacetiletá hráčka mohla, čistě teoreticky, v Tokiu usilovat o olympijský trojboj. Kromě dvouhry by si totiž mohla zahrát nejen v ženské čtyřhře, ale především v mixu. A pokud by se tak stalo, ráda by sestavila superpár spolu s mužskou světovou jedničkou Rafaelem Nadalem.

„Ráda bych s ním sestavila dvojici do mixu, ale zatím se o tom snažím tolik nepřemýšlet, dokud se nedostanu úplně do olympijské nálady,“ upozornila Muguruzaová. „Olympiáda je pro většinu sportovců výjimečná, protože se hraje jen jednou za čtyři roky a všichni jsme ve stejném dějišti,“ řekla k významu olympijských her, při nichž může zažít reprezentační soudržnost, kterou na klasických turnajích v průběhu sezony postrádá.

V uplynulé sezoně se šampionce z French Open (2016) a Wimbledonu (2017) herně tolik nedařilo. Obhájila sice titul z Monterrey, ale v žebříčku se propadla na 35. místo. Nejlepším grandslamovým výsledkem bylo osmifinále na Australian Open a na French Open. Od Paříže prohrála 7 z 8 odehraných zápasů a na konci září odpískala zbytek sezony (odhlásila se z Tchien-ťinu a Moskvy).

Poprvé po pěti letech nezakončila sezonu v elitní dvacítce ženského žebříčku.