ATP

Ve stínu ATP Cupu. Bohaté Dauhá doplatilo na konkurenci nové soutěže

- Marek Bartošík

Nová soutěž ATP Cup, která se uskuteční mezi 3. a 12. lednem 2020, má i nepříjemné vedlejší účinky. Jedním z nich je výrazné oslabení kvality účastníků na turnaji v Dauhá. Zatímco v minulých ročnících se pořadatelé mohli často spolehnout na účast hráčů elitní desítky, nyní musejí vzít zavděk jedinému členovi top 20.

S dotací bezmála 1,5 milionu amerických dolarů a často nabitým startovním polem dosud patřil mužský tenisový turnaj v Dauhá k těm nejprestižnějším v kategorii ATP Tour 250. V letech 2015 a 2017 byl dokonce zvolen nejlepším podnikem této úrovně. Založením ATP Cupu, který se uskuteční ve stejný lednový týden, se ale situace razantně změnila.

Katarské klání, kde ve výčtu vítězů najdeme Rogera Federera, Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče, Andyho Murrayho či Stefana Edberga, přilákalo pro ročník 2020 pouze minimum elitních hráčů.

Nejvýše nasazeným by měl být šestnáctý hráč světového pořadí Stan Wawrinka. Sekundovat mu budou Andrej Rubljov (23.), Jo-Wilfried Tsonga (29.) a Milos Raonic (31).

Většina účastníků podniku v Dauhá se přitom na ATP Cup nepodívá nikoli kvůli osobním preferencím, ale spíše vzhledem k silné konkurenci v národním týmu – jedná se především o Francouze (Tsonga, Mannarino, Chardy, Gasquet, Herbert), Španěly (Verdasco, Andújar) a Američany (Tiafoe, první náhradník pro hlavní soutěž Sandgren).

Výjimkami jsou Srbové Laslo Djere (38.), Filip Krajinovič (40.) a Miomir Kecmanovič (59.), kteří v týmu pro ATP Cup kolem světové dvojky Novaka Djokoviče a Dušana Lajoviče (34.) uvolnili místo „náhradníka“ nepříliš známému Nikolu Milojevičovi (156.).

Taktéž již zmíněný Rubljov nevyužil možnost startu v nové týmové soutěži, kde by se přes Daniila Medveděva a Karena Chačanova dost možná nedostal do hry o žebříčkové body. Na ATP Cupu se totiž hrají tři zápasy – dvouhra týmových dvojek, posléze jedniček a konečně čtyřhra.

Jak si organizátoři v Dauhá poradí se slaběji obsazeným ročníkem donedávna vyhledávaného turnaje, uvidíme v týdnu od 6. ledna 2020. Klání svým návratem nejspíše okoření někdejší světová třináctka Alexandr Dolgopolov, který hrál naposledy loni v květnu. Ukrajinec může využít chráněný žebříček.