David a Goliáš v jednom týmu. Nišikori najal běloruského obra

- Marek Bartošík

Kei Nišikori vstoupí do roku 2020 posílen o nového kouče Maxe Mirného. Zkušený Bělorus bude japonskému tenistovi pomáhat společně s Michaelem Changem, který je v týmu už od roku 2014.

Jedním ze spíše zklamaných elitních tenistů letos byl Kei Nišikori. Devětadvacetiletý japonský tenista sice dosahoval vyrovnaných výsledků, avšak závěr sezóny po US Open kvůli zranění pravého lokte a následné operaci vynechal, a tak se v žebříčku propadl mimo elitní desítku. Kromě toho ukončil po bezmála devíti letech spolupráci s trenérem Dantem Bottinim.

Aktuální světová třináctka bude v jubilejním roce 2020 cílit nejen na premiérový grandslamový vavřín, ale i na úspěch z domácí olympiády v Tokiu. Po boku přitom Nišikorimu bude nově stát bývalý běloruský tenista Max Mirnyj, který v týmu doplní Američana Michaela Changa.

„Max je extrémně vážný a přímý,“ popisoval svého nového trenéra pro Kyodo News sám Nišikori, který by měl zahájit následující sezónu od 3. ledna na ATP Cupu. Jeho hlavním cílem je nicméně start na Australian Open (od 20. ledna), kde si letos počtvrté v kariéře zahrál čtvrtfinále.

Dvaačtyřicetiletý Mirnyj ukončil kariéru na konci loňské sezóny, v níž ještě dobyl deblové tituly v New Yorku a Houstonu. Mohutný Bělorus sbíral úspěchy především ve čtyřhře, kde byl opakovaně světovou jedničkou. Na kontě má deset grandslamových trofejí, z toho čtyři z mixu.

Ve dvouhře byl bezmála dva metry vysoký Mirnyj nejlépe na 18. místě, vybojoval jeden titul (Rotterdam 2003) a postoupil do čtvrtfinále na US Open 2002. Na Letních olympijských hrách 2012 v Londýně získal společně s Viktorií Azarenkovou zlato ze smíšené čtyřhry.