ATP

Dokonalý tenista podle Federera? Sebe vynechal, vsadil na rivaly, legendy i rebely

- Marek Bartošík

Každý tenista má slabší stránku a platí to i o těch nejlepších. Teoreticky se však o konceptu perfektního tenisty může mluvit. Stačí, když se spojí více silných stránek různých hráčů dohromady. A právě tak vznikl ideální tenista dle Rogera Federera.

Švýcarský elegán Roger Federer se v tenisovém světě orientuje jako málokdo, vždyť je na okruhu už od roku 1998. Za tu dobu poznal spoustu kvalitních hráčů, což se mu hodilo v odpovědi na otázku ohledně dokonalého hráče (samozřejmě v teoretické rovině).

„Měl by mít forhend Gonzáleze (je myšlen Chilan Fernando González, pozn. red.), Ríosův cit pro míč, servis Isnera nebo Samprase, bekhend Djokoviče či Agassiho, volej Edberga nebo Lavera a klid Borga. Bojovým duchem by měl připomínat Rafu. Sebe bych nezařadil,“ vyjmenoval osmatřicetiletý Švýcar, jenž se od fanoušků v komentářích dočkal pochvaly mimo jiné za pohyb a výdrž.

Do svého výčtu tak Federer vybral kromě rivalů také bývalého trenéra Stefana Edberga a jedny z největších tenisových legend Roda Lavera a Björna Borga. Třetí tenista žebříčku naopak (možná trochu překvapivě) vynechal například Juana Martína del Potra (forhend) či Andyho Roddicka (servis).