Dvě české tenistky se umístily v elitní desítce ankety Sportovec roku. Kvitová se těsně nedostala

- Jan Havlovic

Český tenis má v elitní desítce ankety Sportovec roku hned dvě zástupkyně. Mezi vybranou společnost se dostala Karolína Plíšková a poprvé v kariéře také Barbora Strýcová, která byla dosud nominovaná pouze jako členka fedcupového týmu v kategorii kolektivů. Petře Kvitové místo v první desítce těsně uniklo, v hlasování skončila jedenáctá. Markéta Vondroušová obsadila patnácté místo.

V 61. ročníku tradiční ankety Sportovec roku proběhlo první kolo. Na základě hlasů byla vyhlášena elitní desítka, ze které vzejde celkový vítěz. Mezi deset nejlepších českých sportovců uplynulého roku se dostaly dvě české tenistky – Karolína Plíšková a Barbora Strýcová. 

Sedmadvacetiletá Karolína Plíšková vyhrála v letošním roce celkem čtyři turnaje a zakončila sezonu na pozici světové dvojky. To Barbora Strýcová zazářila především ve čtyřhře, když po boku Tchajwanky Sie triumfovala ve slavném Wimbledonu a získala premiérovou grandslamovou trofej. Tenisový rok navíc zakončila jako deblová světová jednička.

Plzeňská tenistka triumfovala v anketě Sportovec roku již pětkrát v pozici členky českého fedcupového týmu v kategorii kolektivů. Nyní se Strýcová ve třiatřiceti letech poprvé dostala také do finální desítky mezi jednotlivci. 

Místenka v TOP 10 těsně unikla Petře Kvitové. Finalistka letošního Australian Open obdržela v hlasování od členů Klubu sportovních novinářů celkem 415 b a skončila jedenáctá. To Markéta Vondroušová, finalistka French Open, obsadila patnáctou příčku se ziskem 137 bodů.

Sportovec roku 2019 – elitní desítka
Lukáš Krpálek (judo), Ester Ledecká (snowboarding, alpské lyžování), Adam Ondra (sportovní lezení), David Pastrňák (hokej), KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (tenis), Jiří Prskavec (vodní slalom), Martina Sáblíková (rychlobruslení), Tomáš Satoranský (basketbal), BARBORA STRÝCOVÁ (tenis)