Nový Davis Cup je propadák! hřímá Kaderka. Obává se úplného konce

- Jakub Slunečko

Dlouho a urputně proti novému formátu Davis Cupu bojoval a jeho předpovědi se nakonec potvrdily. „Říkal jsem, že to bude propadák a taky to propadák byl,“ řekl prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka o nedávno skončeném Davis Cupu, který se letos poprvé hrál v nové podobě. Kaderka se obává, že by oblíbená tenisová soutěž mohla brzy zaniknout úplně.

Ostudně prázdné tribuny, zápasy trvající třeba i do čtyř do rána a rozpaky z úst fanoušků i samotných tenistů. Takový byl premiérový finálový týden Davis Cupu, který hostil španělský Madrid. Peníze do projektu napumpoval fotbalista Gerard Piqué a jeho skupina Kosmos.

Úplné blamáži zabránilo jen to, že do finále se nakonec probojovali domácí Španělé, za které hrál i Rafael Nadal. „Nebýt ve finále Španělsko s Nadalem, tak by ta akce skončila úplným skandálem. Kdyby hrála ve finále třeba Kanada s Británií, tak tam bude sotva šest set diváků,“ řekl Kaderka.

Jako zarytý zastánce zachování starého formátu Davis Cupu teď změny sleduje se smutkem. „Davis Cup byl kouzelný tím, jaký byl. Teď z toho udělali týdenní matějskou pouť, bohužel nezajímavou pro země, které tam nejsou doma,“ upozornil dále na zjevný problém nového formátu největší mužské sportovní soutěže na světě.

Protože se finálový týden hrál na jednom místě (letos v Madridu), diváci se chodili dívat takřka pouze na zápasy domácího týmu. Na ostatních zápasech byla komorní atmosféra. I proto, že zahraniční fanoušci při novém formátu Davis Cupu nemohou vědět, zda se jejich tým dostane do vyřazovací části, a tak nelze dopředu naplánovat cestu.

„Podívejte na zápas Rusko – Chorvatsko. Dva strašně silné týmy a nikoho to v tom Madridu nezajímalo. Zatímco dřív, když hrál jeden z týmů doma, tak všude arény praskaly ve švech,“ srovnával Kaderka se starým formátem Davis Cupu, kteří si užili i čeští fanoušci například při domácím finále Davis Cupu v O2 aréně v roce 2012.

Oproti tomu při pohledu na obrovské prázdné haly a rozpaky tenistů se nelze ubránit nostalgickým slzám smutku. 

Starý dobrý Davis Cup je už nejspíš nadobro pryč. Není cesty zpět – pokud by se teoreticky ITF či Piqué někdy rozhodli vypovědět smlouvu (má trvat 25 let), tenisové týdny dříve rezervované pro tradiční formát Davis Cupu už budou obsazené. Ivo Kaderka se proto obává, že postupně by dokonce Davis Cup mohl zaniknout úplně.

„ITF bude říkat, že se první ročník nového Davis Cupu osvědčil, nezklamal a že je potřeba jen vylepšit drobné chyby. Ale až potom ITF například nebudou chodit od Piquého peníze, tak to může znamenat úplný konec Davis Cupu. Když se něco tak významného dostane do rozvalin, málokdo najde sílu, aby to vrátil zpět,“ dodal prezident Českého tenisového svazu.

To Gerard Piqué si první ročník nového Davis Cupu bez překvapení pochvaloval. Avšak pravda je taková, že určitá důstojnost soutěže byla zachována jen díky zápasům domácích Španělů s Rafaelem Nadalem. I ten byl ale občas před novináři z nového systému soutěže v rozpacích. Je tedy otázka, zda se on či další hvězdy vůbec dalšího ročníku Davis Cupu zúčastní a zda bude příští velké finále (opět se odehraje v Madridu) krokem ke zlepšení či spíše dalším hřebíčkem do rakve tradiční tenisové soutěže.